Merkez Osmangazi İlçesi Uluyol Caddesi üzerindeki avukatlık bürosunda geçen salı günü meydana gelen olayda, Bursa Barosu avukatlarından Gülsevim Baysal, hakkında icra takibi başlattığı sanık Dursun Taşer tarafından sağ bacağından tabancayla vurularak yaralandı. Olayın ardından hastaneye kaldırılan Baysal’ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken gözaltına alınan Taşer ise sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olayın ardından Bursa Barosu’na bağlı avukatlar yapılan saldırıyı kınamak için bugün Adalet Sarayı önünde toplandı. Avukatlar adına konuşan Baro Başkanı Zekeriya Birkan, bugün zorunlu müdafilik gerektirmeyen davalar dışında duruşmalara girmeyeceklerini belirterek, "Avukatlara yapılan haksız tutuklamalar, gözaltına almalar, tacizler, darplar ve saldırıları kınamak amacıyla özellikle de meslektaşımız Gülsevim Baysal’a yapılan silahlı saldırıyı kınamak amacıyla bir günlüğüne duruşmalara girmeme eylemi başlattık. Bu eylem bizim ilk eylemimiz. Bundan sonra da özellikle avukatlara yapılan saldırılara, sadece, avukattan öte bayan olmasıyla da kadına yapılan bir şiddeti içermesi nedeniyle de bu saldırılara dikkat çekmek için baro olarak bir günlüğüne duruşmalara girmiyoruz. Sadece zorunlu müdafii gerektiren duruşmalara giriliyor" dedi.

'TEHDİT EDİLİRSEK HAKKIMIZI KİM SAVUNACAK?'

Avukatlığın kendilerini savunamayanların haklarını arayan bir meslek olduğunu hatırlatan Birkan, "Biz darp edilirsek, biz tehdit edilirsek soruyorum halkımızı kim savunacak? Yani hakkını savunamadığı için, korktuğu için adliyeye gidemeyen, hakkını devlet nezdinde, hukuk nezdinde arayamayanlar değerli meslektaşlarımı vekil olarak tutuyor. Eğer biz susturulursak, soruyorum; bizim hakkımızı, sizin hakkınızı kim arayacak? Bugün bu konuya ve saldırılara dikkat çekmek, avukatların güvenliği ve özgürlüğüne dikkat çekmek amacıyla bu eylemi yaptık. Meslektaşlarıma gerekli duyarlılığı gösterdiklerinden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından cüppelerini çıkartarak saldırıyı alkışlarla protesto eden avukatlar daha sonra dağıldı.



SB(FK/CK)