Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kumkapı'da bulunan Türkiye Ermeni Patrikliği'ni ziyaret etti. Burada Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başpiskopos Arem Ateşyan ile bir araya gelen Davutoğlu, eşitlik vurgusu yaptı. Davutoğlu, Türkiye’nin din ve mezhep ayırımı yapmadan bütün vatandaşlara eşit davrandığını belirtti. Türkiye’nin Ermenilere ilişkin oluşan önyargıları aşacağını kaydeden Davutoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti devleti hiçbir etnik, din ve mezhep ayırmadan vatandaşlık hukukuyla bütün vatandaşlarına eşit bir şekilde yaklaşma prensibini benimsemiş bir hükümettir. Biz vatandaşlarımızın hepsinin hukukunu eşit görürüz. Hükümetimizin bu konudaki ilkeli yaklaşımı malumdur. Türklerin ve Ermenilerin oluşturdukları büyük kültüre uygun düşmeyen önyargıları hep beraber aşacağız" dedi.

ACEMOĞLU’NA ÖVGÜLER



Bakan Davutoğlu, Ermeni asıllı vatandaşların hem geçmiş dönemlerde hem de bu dönemde devlet alanında önemli görevlere getirildiğini hatırlattı. Ermeni Asıllı Doron Acemoğlu’na büyükelçilik teklifinde bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, “Uzun asırlar boyu bu topraklar barış ve huzurun merkezi oldu ve Ermeni vatandaşlarımız da en üst devlet görevlerinde bulundular. Sayın Acemoğlu’na da büyükelçilik teklifinde bulundum. Acemoğlu hepimizin iftihar vesilesidir. Dünyanın sayılı ekonomistlerindendir. Bizim için önümüzdeki dönemde sadece Türkiye’de değil, Kafkaslarda da bütün ön yargıları aşarak barışı ifşa edeceğimiz bir dönemin başlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

ORTADOĞU’DA KRİTİK DÖNEM



Ortadoğu’da önemli bir sürecin başladığını ifade eden Davutoğlu, “Daha önce Balkanlarda ve Kafkaslarda olduğu gibi dini ve mezhep ayrışmaların yaşanmaması için Türkiye elinden gelen gayreti sarf etmektedir. Ortadoğu’da çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Bu kritik dönemin en önemli hususlardan biri de dini cemaatler arasında karşılıklı anlayış içinde barışın sağlanmasıdır. Bu barışın aynı zamanda sadece dini alana değil, siyasi alana da yansımasıdır" ifadelerini kullandı.

“5 YÜZ SENE HİZMET VERDİK"


Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başpiskopos Arem Ateşyan, Davutoğlu’nun ziyaretinin anlamlı olduğunu ifade etti. Ermeni vatandaşlarının ülkeye 5 yüz sene hizmet ettiğini söyleyen Ateşyan, “Biz Osmanlı döneminde mutluyduk. Fatih Sultan Mehmet bu patriği kendisi kurdurmuştu. Yaklaşık 5 yüz sene huzur içinde biz bu ülkenin gelişmesi için çalıştık ama Cumhuriyet döneminde o kadar güzellikler görülmedi 1950’den sonra biz bir tarafa atılmış bir cemaat olduk" dedi.

"BUZ DAĞI ERİMEYE BAŞLADI"


Eski dönemlere göre Ermeni vatandaşların haklarının daha fazla sağlandığını belirten Ateşyan, “AK Parti iktidara gelene kadar ne patrikhanenin yolu bilindi ne de Ermeni cemaatinin varlığı hatırlandı. Gördük ki bu ülkede bazı şeyler değişiyor. Buz dağı önümüzdeydi ve korkuyorduk üzerimize gelecek diye. Ama buz dağı erimeye başladı. Biz bu ülkenin bir parçasıyız" ifadelerini kullandı.

“EMLAK SORUNUMUZ ÇÖZÜLDÜ"


Ateşyan, Ermenilerin Türkiye’deki mülk sorununun da giderildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıkıntılarımızdan birisi emlak konusuydu. Başbakanımızın talimatıyla 1936 beyannamesi yazılı olan mülklerimizin geri verileceği kararı alındı. Bu konuda mutluyuz. Bu ülkede Türk olmayan kimse devlet içinde bir görev üstlenemiyordu. Bir polis bile olamıyordu."

“PANKART BİZLERİ ÜZDÜ"


Geçtiğimiz Pazar günü Taksim Meydanı'nda Hocalı katliamını anma mitingindeki bazı pankartların Ermenilere karşı hakaret olduğunu dile getiren Ateşyan, “Bu güzellikler içinde tabi ki üzüntüler de olmuştur. Geçen pazar günü Taksim’deki gösteride pankartlarla atılan bir söz bizi üzmüştür. Cemaatimizin üyeleri bu konuda üzgün. Bir millete böyle bir hakaret edemezsiniz" dedi.

Ateşyan, Davutoğlu ile birlikte daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. Ateşyan, Türkiye Ermeni Patrikliği adına Davutoğlu’na ‘Osmanlı Ermenileri’ isimli bir ansiklopedi hediye etti. Davutoğlu, ardından Kumkapı’daki Türkiye Ermeni Patrikliği’nden ayrıldı.


İA (TT) (FOTOĞRAF)