Balıkesir'e ilk kez 6 Şubat 1923 tarihinde trenle gelen Atatürk için saat 14.30'da tarihi tren garında karşılama töreni yapıldı. Vali Yılmaz Arslan, Garnizon Komutanı 9’uncu Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kubilay Selçuk, MHP'li Belediye Başkanı İsmail Ok, Atatürk'ü temsili olarak karşıladı. Trenle gelen ve Atatürk'e benzerliğiyle dikkat çeken gazi Tuncer Kumral, Türk Bayrağı’nı 3 kez öperek Vali Arslan'a sundu. Arslan da bayrağı öperek teslim aldı.

ATATÜRK'ÜN BENZERİ ŞAŞIRTTI

Gaziler Derneği Başkanı Hulusi Karakuz, Tuncer Kumral'ı Atatürk'e çok benzediği için seçtiklerini söyledi. Balkan göçmeni olan Kumral “Özellikle gençler beni Atatürk'e çok benzetiyor. Bu da beni gururlandırıyor” dedi.

Balıkesir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisinin ardından Belediye Bandosu 'Hoş gelişler ola, Mustafa Kemalpaşa” marşı seslendirdi. Belediye Başkanı İsmail Ok yaptığı konuşmada Atatürk’ün Balıkesir'e yaptığı ziyaretin sıradan bir yurt gezisi olmadığını vurgulayarak, “Mustafa Kemal düşman işgaline karşı Kuva-yi Milliye ateşinin yakıldığı ve ilk silahlı direnişin başladığı Balıkesir'i özellikle ziyaret etmek istemiştir. Ata'nın Balıkesir'e geliş nedeni o dönemde kamuoyunu meşgul eden önemli konularla ilgili halkla istişarelerde bulunmak, yeni iç ve dış gelişmeler hakkında açıklamalar yapmaktı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Törene Ak Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, sivil toplum örgütü temsilcileri, polisler, askerler, öğrenciler ve Balıkesirliler de katıldı.

ATATÜRK'E SAYGI YÜRÜYÜŞÜ

Törenin ardından Atatürk'e Saygı yürüyüşü yapıldı. Gar önünde başlayan yürüyüş Atatürk Anıtı'nda noktalandı. Balıkesir Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Okutmanı Asuman Soykan, “Atatürk ve Balıkesir' konulu konferans verdi. Garnizon ve Okullar Komutanlığı Bandosu Alihikmetpaşa Meydanı'ndaki konserinin ardından, Belediye Türk Müziği Topluluğu da Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi.