Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybedişinin 80. yıl dönümünde tüm yurtta anma etkinlikleri yapılıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk’ü anmak için yayımladığı mesajda 2023 vurgusu yaparken, CHP’nin mesajında ise “Devrimlerine olan bağlılığımızı yineliyoruz” denildi.

Atatürk’ün İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda yaşamını yitirdiği saat 09.05’te bayraklar yarıya indirilecek ve saygı duruşu yapılacak, İstiklal Marşı okunacak. 

Devletin üst düzey bürokrasisinin 10 Kasım mesajları ise şöyle: 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Gazi’nin mücadeleci ve kurucu vasıflarını gençlerimize ve çocuklarımıza iyi anlatmalı, onun “en büyük eserim” dediği Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmak ve daha ileriye taşımak için üzerimize düşen sorumlulukları hep birlikte yerine getirmeliyiz. 

TBMM Başkanı Binali Yıldırım: O, Türk milletini tarihin nesnesi haline getirmek isteyen işgal kuvvetlerine teslim olmayı düşünmeyen büyük bir kahramandır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Atatürk’ün kurucusu olduğu Cumhuriyet sayesindedir ki ülkenin gerçek sahipleri bir kişi, bir aile veya bir zümre değil, milletin kendisidir.

ANMA TÖRENLERi DÜZENLENECEK

İlk olarak Anıtkabir’de resmi tören düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet heyeti, Anıtkabir’e çıkacak, saat 9’u 5 geçe Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakacak. Erdoğan ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir anma töreni düzenleyecek. 

Yenimahalle Belediyesi, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde anma etkinliği düzenleyecek. Atatürk Anma Oratoryosu saat 18.00’da sahne alacak, tiyatro ve dans gösterileri yapılıp şiirler okunacak. CHP Ankara İl Başkanlığı da saat 09.05’te Ulus’taki Atatürk anıtına çelenk koyacak. CHP Ankara teşkilatı bugün saat 18.30’da Güvenpark’tan Anıtkabir’in hemen yanındaki Anıtpark’a meşaleli yürüyüş gerçekleştirecek.

5 günde Anıtkabir

Mersin’den yola çıkan, 5 günde 500 kilometre yol yapıp Ankara’ya gelen, farklı meslek gruplarından oluşan, aralarında görme engellilerin de bulunduğu 13 bisikletçi de bugün Anıtkabir’de olacak.

Ziyaretler dün başladı

Anıtkabir’in dün de ziyaretçileri vardı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, 81 ilden gelen CHP Spor Kurulu üyeleri ile Anıtkabir’i ziyaret etti. Yenimahalle Belediyesi Şehit Mehmet Uygun Gençlik Merkezi’nde eğitim gören, yaşları 7 ile 14 arasında değişen 35 öğrenci de dün Anıtkabir’i ziyaret etti.

Ligde Atatürk imzası

Spor dünyası 10 Kasım’da Mustafa Kemal Atatürk ’ü anıyor. Konyaspor, bugünkü A.Gücü maçına Atatürk imzalı forma ile çıkacak. Başkent ekibi de 10 Kasım için özel forma yaptırdı. 

Kansu anlatacak

ADD ile İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İİBF Mezunları Derneği Ankara Şubesi’nce, bugün saat 15.00’te konferans gerçekleştirilecek. Yüksek Ticaretliler Konferans Salonu’nda yapılacak konferansta, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve yazar Işık Kansu, ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ başlıklı bir sunum yapacak.