Alanya Kaymakamlığı yanındaki Mola Kavşağı'nda, Atatürk anıtına çıkıp pantolonunu çıkartarak yarı çıplak fotoğraf çektiren Norveç uyruklu turistler 25 yaşındaki Simen Solenes Nieuwlaat ve 27 yaşındaki Steffen Svestad hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı dava kabul edildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Halil Ayaz'ın hazırladığı iddianame 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Hazırlanan iddianameye göre Alanya'ya tatil için gelen 2 Norveçlinin 'Atatürk'ün manevi şahsiyetine hakaret' ettikleri için 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlarla ilgili kanuna göre cezalandırılmaları istendi. Kanuna göre suça katılanların birden fazla olduğu için ceza yarı oranında artırılarak her iki sanığın ayrı ayrı 1.5 ile 4.5 yıl arasında cezalandırılması talep edildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Alanya'da 3 Ağustos gecesi eğlence sonrası Atatürk anıtı önüne gelen Norveçli 2 turist, önce anıtın önünde daha sonra mermer kaidesinin üzerine çıkarak fotoğraf çektirdi. Fotoğraf makinelerini kız arkadaşlarına vererek fotoğraf çektiren turistler pantolonlarını dizlerine kadar indirip kalçalarının fotoğrafını çektirmeye devam etti.

Çevredekilerin olayı fark edip haber vermesi üzerine gelen polis, Atatürk anıtı üzerindeki Norveçli turistleri gözaltına aldı. Cumhuriyet Polis Merkezi'ne götürülen turistler, nöbetçi cumhuriyet savcısı Sabri Dağdelen'in talimatıyla geceyi nezarethanede geçirdi, daha sonra sevk edildikleri adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Norveçli turistler, Yabancılar Büro Amirliği'nce sınır dışı edildi.

Şüphelilerin olay sonrasında yapılan alkol ölçümlerinde Steffen Svestad'ın 0.88 promil, Simen Solenes Nieuwlaat'ın ise 0.54 promil alkollü oldukları belirlenmişti.

Norveçli turistler ifadelerinde, heykelin kime ait olduğunu sonradan öğrendiklerini, amaçlarının Atatürk'e hakaret etmek olmadığını belirterek olaydan dolayı pişmanlık duyduklarını söylemişlerdi.