*Mehmet Esatoğlu

 

Yazar, düşünür ve araştırmacı Asım Bezirci ölümünün 20. Yılında İstanbul Büyükada’da anıldı. Konuşmalar ve tiyatro gösterisinin yer aldığı etkinlik Adaevi’nde gerçekleşti. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) nin yönetim kurulu üyesi Tahir Şilkan’ın açış konuşmasıyla başlayan etkinlikte Tiyatro Simurg “ Asım Bezirci’nin Şiir Defteri” adlı gösteriyi sergiledi.


Şilkan
açış konuşmasında 71 yapıtı var eden ve edebiyat alanında çalışkanlığıyla “kırkayaklı karınca” diye anılan Asım Bezirci’nin edebiyattaki büyük çabasını anlattı. Bezirci’nin yazarları ve yapıtlarını büyük bir titizlikle incelediğini ve geniş kitlelere tanıtmaya çabaladığını anlatan Şilkan, onun edebi alanda da her türden yozlaşmaya karşı amansız bir mücadele verdiğini örneklerle anlattı.


Bezirci’nin muhalif duruşundan ötürü ağır bedeller ödediğini de belirten Şilkan akademik çevrelerin ona tavır aldıklarını ve dışlamaya çalıştıklarını ifade etti. Etkinliğin gösteri bölümünde ise Tiyatro Simurg vardı. Hazırladıkları “Asım Bezirci’nin Şiir Defteri” adlı oyun Bezirci’nin edebiyat dünyasındaki büyük serüvenini konu alıyordu.


Bezirci’nin uzun yıllar şiir defterlerinde biriktirdiği şiirleri de içeren gösteride oyuncular, Nazım Hikmet’ten Kemal Özer’e Ataol Behramoğlu’na dek toplam 17 şairin dizelerinden örnekler sundular. Hale Üstün, Sadık Yürekli, Hamit Demir, Yaşar Gündem, Gülay Deniz Yılmaz, İbrahim Karamemet, Emine Meyrem, Yazı Köz, Nur Akdağ Mehmet Esatoğlu ve Ümit Eşitmez’in yer aldığı gösteride Ali Erenus, Osman Nihat Akın ve Grup Yorum’un müzikleri de yer aldı. “Asım Bezirci’nin Şiir Defteri” adlı gösteri önümüzdeki günlerde de çeşitli şenliklerde izleyiciyle buluşmayı sürdürecek....

 

* Tiyatro yönetmeni...