Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde düzenlenen 'asansör güvenliği ve bakımı' konulu seminere katılan TSE Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği TSE tarafından geçen yıl ekim ayından bu yana asansör denetimleri yürütüldüğünü söyledi. Türkiye genelindeki yaklaşık 400 bin asansörün yüzde 60'ının kayıtlı ve ruhsatlı olduğunu belirten Özdamar, yönetmelik gereği asansörlerin yıllık periyotlar halinde bakımlarının zorunlu hale getirildiğini kaydetti.

TSE Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü olarak Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Mersin'de asansör denetim, yaptıklarını anlatan Özdamar, bu illerden yıl içinde yaklaşık 9 bin asansörün denetlendiğini anlattı. Asansörlerin günlük hayatın bir parçası olduğunu, can ve mal güvenliği açısından da önemli olduğunu vurgulayan Özdamar, denetimlerde her 100 asansörün 80'inin kriterlere uymadığını tespit ettiklerini belirtti.

Asansörlerin insan hayatını kolaylaştırmada önemli bir yer aldığına dikkati çeken Azdamar, şunları dedi:

"Asansörler hem can hem de mal güvenliği açısından çok önemli. Asansörlerde zaman zaman düşmeler meydana gelebiliyor. Tüketiciler içeride kalabiliyor. Buna paralel 5 ilde denetim yapılan asansörlerin yüzde 46'sına uygunsuz yani kullanım dışı olması gerektiğini belirten 'kırmızı etiket' ile yüzde 30'u ise kullanıma uygunsuz ancak kullanıma açık bırakılarak en kısa sürede eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini belirten 'sarı etiket' takıldı. 2012 yılı içerisinde denetimlerde her 100 asansörden 80'inin kullanıma uygun olmadığını tespit ettik."

Gelecek yıl da denetimlerin devam edeceğini hatırlatan Özdamar, kriterlere uymayan asansör sayısının azalmasını ve 5 yıl içinde Avrupa standartlarını yakalamayı arzu ettiklerini belirtti.