Eski Hükümet Konağı önünde düzenlenen anma törenine dernek üyeleri ile Azerbaycan'dan gelen yaklaşık 200 kişilik grup, Atatürk Anıtı'na çiçek bırakarak Cumhuriyet Meydanı yürüyüş yaptı. ASİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Gülbey, diplomat Yılmaz Çolpan'ı ASALA tarafından şehit edilişinin 33'üncü yıldönümünde andıklarını, bu terör örgütünü kınadıklarını söyledi. ASALA'nın 1973 yılında Lübnan'da kurulan ve Türk düşmanı olduğunu bildiren Gülbey, şöyle dedi:

"ASALA'nın kurulma amacı; Türkiye'yi soykırım konusunu kabul ettirmek, toprakları almak ve tazminat hakkını savunmaktır. ASALA'nın bu amacı Ermeni diasporasının amacı haline gelmiştir. Müslüman Türk halkını katletmek için çaba içine girmişler. Yakın zamanda Türk diplomatlarımızı hem de Azerbaycan devletinin diplomatlarını tehdit edercesine yeni ASALA ismiyle yeniden ortaya çıktılar ve ABD'de yeni toplantı yaptılar. ASALA dünya çapında en fazla üyeye sahip örgütlerden biri. Yaklaşık 1 milyon üyesi bulunuyor. Katillerin şu anda Ermenistan'da askeri mezarlıkta anıtı bulunuyor. Eğer bunlar katilse, suikast yaparak diplomatlarımızı ve halkımızı katletmişse bunları millet kahraman olarak ilan edemez."

Talatpaşa Komitesi Sözcüsü Cüneyt Akalın ise, ASİMDER'in büyük bir görevi yerine getirdiğini anlatırken şunları söyledi:

"Lozan'da hep beraber haykırdık. Ermeni soykırımı uluslararası bir yalandır. Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır. Bugün burada Cumhuriyet Meydanı'nda bir kez daha haykırıyoruz; Bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bir milleti yok etmenin yolu öncelikle onun maneviyatını ortadan kaldırmaktan geçer. Eğer soykırım iddialarını kabul edersek, ceddimizi lekelemelerine izin verirsek bunun arkası gelir ve çok kötü olur."



BA(KS/İD)