Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TRT Diyarbakır İl Müdürlüğü'nde yeni düzenlenen stüdyonun açılışını yaptı. Açılışa bakanların yanı sıra Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, BDP'li merkez ilçe belediye başkanları da katıldı.

Arınç, Eker'in konuşması sırasında TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'e dönerek, yanında bulunan Osman Baydemir'i gösterdi ve "Sayın Başkan'la bir gün özel bir röportaj yapın izleyelim" dedi. Bunun üzerine Osman Baydemir de "Memnuniyetle" dedi.

Yapılan açılış sırasında bakanlar Şimşek ve Eker'in Kürtçe konuşması üzerine Arınç, kendisinin hala birkaç kelime Kürtçe bildiğini söyledi. Arınç, şöyle konuştu:

"Elbette bu dili öğrenmemiz ve anlamamız gerekiyor. Çünkü bir lisan, bir insandır. Bir insanın kimliğini kabul ediyorsak, dilini de başımızın üstünde kabul etmemiz lazım. Çok şükür ki bu zenginliğe Türkiye belli bir süreçten sonra kavuştu. Belli yıllarda yasaklanmış olan, belli bir suç gibi görünen ayrı kabul edilen ama sonraları gerek demokratikleşme süreci, gerekse özgürlüklerin biraz daha büyüdüğü dönemlerde artık bu lisan da konuşulan ana diller gibi uzunca bir tarifi yapılan ve öncelikle TRT'de sadece yarım saat ve belli zamanlarda yayına başladığı bilindi. Bugün TRT'nin bir kanalında 24 saat yayın yapan bir hale geldi."

KAR GAYESİ, REYTİNG KAVGASI YAPMADAN TELEVİZYONCULUK YAPIYORUZ

Arınç, kendilerinin özel televizyonlardan farkı olduğunu ve kamu yayıncısı olduklarını söyledi. Arınç:

"O yüzden bütçemizi de kanunda gösterilen kalemlerden meydana getiriyoruz. Elektrik kesintisi gibi, bandrollerden aldığımız belli paylar gibi, demek ki, kamu yayıncılığını yapmanın artı bir faturası da var. Biz bu imkanlarımızı en iyi şekilde kullanmaya halkımızın ortak değerlerine saygılı olarak bir yayıncılık yapıyoruz. Halkımızın kültürü var, inancı var, aile değerleri ve inanç değerleri var, dili var her şeyi var. Ve örf adet ve geleneklerimizi biz aynı zamanda bu kültürümüzün zenginleştiğini görüyoruz. Kar gayesi gütmeden televizyonculuk yapıyoruz. Reyting kavgası götürmeden televizyonculuk yapıyoruz. Onun için dizilerimiz çok daha aile ortamına yakışıyor. Çok daha değerlerimize saygılı hale geliyor" dedi.

TRT ŞEŞ'TE İDEOLOJİK, KAVGACI YAYIN YAPMIYORUZ

TRT 6'nın bir aile kanalı olduğunu belirten Arınç, "Daha da iyi olmalıyız. Biz TRT Şeş'te ideolojik kavgacı bir yayın yapmıyoruz. Bunu da hiç yapmayacağız. Bunu bir aile kanalı olarak düşündük Bir ailede elbette her yaşın fertleri bulunabilir. Onların rahatlıkla haberleri, spor müsabakalarını da, sit comları, dizileri de evet ben bu ülkenin insanıyım, ben bu memlekette yaşıyorum. Bu milletin bir evladıyım, ben de böyleydim, böyle oldum, çocuklarım ve ailemde böyle, dünya değişiyor, küreselleşiyoruz, ama kendi kimliğimiz de muhafaza etmeliyiz. Bu kimlik aşılmamalı erozyona uğramamalı diyen herkes aile kanalı olan TRT Şeş'te kendisini bulabilmeli" dedi.

Arınç, zaman zaman farklı eleştirilere maruz kaldıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çok büyük masraflarla ve sadece cinselliği istismar etmek suretiyle reyting kapmak savaşında olan Türkçe'yi de, Kürtçe'yi de argo lisanında konuşarak berbat edenlerden biz kanallarımızı koruyoruz. Dilimizi, inancımızı, toplumun değerlerini koruyacağız ve insanlara güzel hedefler, vizyonlar göstereceğiz. Elbette eğleneceğiz, güleceğiz, oynayacağız bunlara da bizim hayatımızda elbette yer var. Bir aile ne düşünürse biz bu kanalda onun hepsini vermek durumundayız. Bizleri zaman zaman eleştirenler oldu ben de samimi olarak itiraf ediyorum. Niye ideolojik değil? Memlekette şunlar, şunlar oluyorken siz neden susuyorsunuz veya bu anlamda neden keskin bir yayıncılık yapmıyorsunuz hayır biz ideolojik hiçbir meselenin peşinde değiliz. Biz ülkemizi, milletimiz seviyoruz. Aramızda tefrika gibi görünen, aramızda bizi birbirimizden uzaklaştıran, buzdan dağlar gibi kol kola getirmez hale koyan pek çok şeyden sevgiyle, barışla, dostlukla, örf ve adetlerimizin sıcaklığıyla, misafirperverliğimizle kurtulabileceğimiz düşünüyoruz. Çünkü biz ideolojik yayın yapsak başkaları bunu daha fazlasıyla yapar. Kutuplaşma, kemikleşme olur. Birbirimizi duymaz ve görmez hale geliriz. TRT Şeş yaşadığı müddetçe herkesin kendini bulabileceği, herkesin düşüncesinde, dünya görüşünden bir şeyleri bulabileceği bir kanal olarak yayınlarına devam edecek."

Arınç, televizyon kanallarda Kürtçe siyasi propaganda yapılabilmesinin önünü açtıklarını belirtti. Arınç, "Ama YSK maalesef buna izin vermedi. Bu seçimlerde siyasi reklamlar televizyonlarda yayınlanabildi. Ana dilde de olabilmeliydi biz bunu kanuna yazmıştık ama YSK maalesef bu konuda son merci olduğu için onların verdiği karar uygulandı" dedi.

Türkiyede 25'e yakın radyo ve televizyonun 8 ayrı dilde yayın yaptığını söyleyen Arınç, tüm engelleri kaldıklarını belirtti. Arınç, şöyle devam etti:

ÖZGÜRLÜKLER ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜNE YARIYACAK

"Özgürlükler demokrasinin gelişmesi ve güçlenmesiyle ülkemizdeki bütünlüğü muhafaza etmemize yarayacak. Şu an da pek çok kavgalar, hırçınlıklar, pek çok Allah korusun ölümler, çatışmalar hepimizi üzüyor. Bunlar bir gün bitecek mutlaka, bunların bitmesi için biz kendimiz hatırlamamız aramızdaki güzellikleri tekrar keşfetmemiz gerekiyor. Televizyon bu konuda ne kadar etkili olursa, silahtan, taş atmaktan, molotoftan daha fazla etkili olacaktır. TRT Şeş'in bu doğrultudaki yayınlarının ülkemize ve bölge halkına, hatta komşularımızda yaşayan pek çok insanımıza kadar, biz canlı yayınlarda Irak ve İran'dan bağlananlarının, bölgede bütün kasaba köylerinde bizi izleyen insanların memnuniyetlerini ve isteklerini duydukça ayrıca memnun oluyoruz. İnşallah stüdyolarımızdan çok hayırlı yayınlarımız olacaktır. Ve buralardan bütün Türkiye'ye barışın, özgürlüklerin, dostlukların arkadaşlıkların, müşterek bir medeniyetin sahip olmanın güzellikleri inşallah dalga dalga yayılacaktır."

BAKANLAR TRT 6'DA CANLI YAYINDA

Bakanlar Arınç, Şemşek ve Eker, daha sonra TRT Şeş'te yayınlanan ve Türkçe 'Gündem' anlamına gelen Kürtçe 'Rojev' adlı canlı yayın programına katıldı. Programda yeni bir stüdyo açtıklarını belirten Arınç, şunları söyledi:

"TRT 6'ya büyük önem veriyoruz. Halkımıza ana diliyle yayın yapıyor. Bu stüdyonun geliştirilmesi için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Hükümetimizde bu konu üzerine çabalarını sürdürüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha güzel bir şekilde sürdürürüz. Bu kanal üzerine Kürt halkımız diliyle programları izliyor 3 yılda bu sürdürülüyor. Fikir ve düşüncelerini bu şekilde dile getiriyor. Zaman zaman programları siyasi programları, kültür programlarını izliyoruz, büyük bir ilgi var. Bu yayınlar büyük ilgi görüyor.

Kültür, ekonomik ve siyasi konular üzerine bu programlarda fikirlerimizi dile getiriyoruz. 5 televizyon ile 6 radyo daha uydu üzerinden yayın yapıyor. Bu da gösteriyorki Türkiye değişiyor. Bu büyük aşamaların en güzelidir. Bu konuda büyük bir mesafe alınmıştır. İstedikleri programlar da yapılıyor. Bazı eksiklikler var ama bu eksiklikleri gidermek için çaba sarfediyoruz. TRT 6'nın daha da ileriye gitmesini diliyoruz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TRT 6'nın yeni stüdyosunu açtıkları için mutlu olduğunu söyledi. Eker, şöyle dedi:

"TRT 6'nın şöyle bir foksiyonu var. Türkiye'de çeşitli etnik mensubiyetlere sahip yakın zamana kadar dilleriyle yayın yapamları yasaktı ve acı bir şeydi. Doğru bir şeyde değildi. Biz bu yanlışlığı düzeltmek istedik. Sadece Kürtçe değil Arapça dilleriyle de yayınlar yapılıyor. Halkların kendi dillerini geliştirmesi için, kendi dilleriyle kültür ve sanat programları izliyebilmeleri için bu büyük bir hizmettir. Bir halkı düşünün dilini kullanamıyorsa bu süreçte o dil yok olur. Eskiden Türkçe içinde böyleydi birlik yoktu, beraberlik yoktu. Üniversitede de Artvin'de Diyarbakırlı olan farklı Türkçelerle konuşuyorlardı. Biz televizyonları açtığımızda görüyoruz ki, diller daha öne doğru gidiyor, gelişiyor. Daha önce medreselerde bu eksiklik gideriliyordu. O medreselerde kaldırıldı. Bu eksiklik kendini bütün alanlarda gösterdi. TRT 6 bu eksikliğin giderilmesi için Türkiye'de büyük bir hizmet veriyor. TRT 6 son derece olumlu ve önemli bir adımdır. Ben seyrediyorum program yapanları izliyorum, konuştukları zaman dillerini ortaya koyuyorlar. Daha rahat bir dil kullanıyorlar. Bu nedenle TRT 6 bir okuldur da. Hepsini kutluyorum.Yaşamın bütün kategorileriyle ilgili Kürtçe dille yayın yapıyorlar. Türkiye'deki Kürt halkımız, dili Kürtçe olan halkımız çok rahat bir şekilde bu televizyonu izliyebiliyor. İnsan hakları ve demokrasinin gelişmesi içinde büyük bir adımdır. Bundan rahatsız olanlarda var, olacakta. Ancak bu adım olumlu adımdır. TRT 6 Kürtçe dille yayın yaparsa Türkiye halklarının birliği açısından çok büyük olmuştur. TRT 6 ayrıca daha iyi adımları da kendisiyle birlikte getiriyor."

Programda Kürtçe konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT 6'yı izlediğini ve çok güzel yayınlar yaptığını söyledi. Şimşek, "Bir insan ana diliyle Kürtçe yayın yaparsa çok önemli bir şeydir. Bunun için diyorumki TRT 6 çok önemlidir. Büyük bir adımdır. TRT 6 barışımız ve kardeşliğimiz içindir. Bu stüdyomuzda hayırlı ve kutlu olsun. Ben köylere gittiğimde halkımız diyorki TRT 6'yı bizde izliyoruz. Pogramları çok güzeldir diyorlar" dedi.

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,



CA,SS(GG/SS)