Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Diyarbakır'a geldi. Arınç ve Eker'i havaalanında Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve milletvekilleri karşıladı.

Havaalanındaki karşılama sırasında Arınç'a yoğun ilgi gösterilirken, bir partilinin Arınç ve Eker'e bir dosya vermek istemesi ve korumaların onu engellemesi sırasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Sağanak yağmur altında restorasyonu tamamlanan Hz. Süleyman Camii'ne gelen Arınç ve beraberindekiler burada cuma namazı kıldı.

'BÖLGE AÇIK HAVA MÜZESİ HALİNE GELECEK'

Namazdan sonra caminin ibadete açılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da İslam medeniyetinin buluştuğu noktalardan birinde olduklarını söyledi. Eker şöyle dedi:

"Mekke fethedildikten 8- 9 yıl sonra bu topraklar İslam ile tanıştı. Türkiye Diyarbakır'ı bu açıdan fazla tanımıyor. Bu bizim eksikliğimizdir. Burada 27 Sahabe yatıyor. Burası İçkale ile birlikte Diyarbakır'ın sahip olduğu kültürel değerlerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. Burayı İçkale ile birlikte açık hava müzesi haline getiriceğiz. Bölgede kentsel dönüşüm projesi de devam ediyor. Biz hükümet olarak, başta Kürt sorunu olmak üzere diğer konulyarla ilgili de çalışmaya devam ediyoruz."

42 YIL ÖNCE AYNI CAMİDE SABAH NAMAZI KILMIŞ

Yoğun ilgiyle karşılanan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, yeniden ibadete açılan Hz. Süleyman Camii'nin mübarek bir cami olduğunu, tarihi anlamının çok büyük olduğunu, Hz. Ömer döneminde buralara kadar gelen sahabenin Diyarbakır'ı Müslümanlıkla tanıştırdığını söyledi. Arınç, Hz. Süleyman Camii'nde 42 yıl önce sabah namazı kaldığını da belirterek o dönemden bir anısını şöyle anlattı:

"Milli Nizam Partisi kurulmuştu, bizler de Erbakan ile birlikte siyaset yapmaya başlamıştık. Mustafa adlı arkadaşımız, biz camide namaz kıldıktan sonra yarım saat süren bir dua etti. Çıktığımız yolda Rabbimizden başarılar diledi. 'Şaşırtma bizi ya yarabbim' dedi. 'Yoldan çıkarma' dedi. 'Bu hizmette bizi sonuna kadar mahafak' eyle dedi. Başımızı geleceklerden epeyice haberi varmış ki, Mustafa efendi bize yarım saatlik bir dua yaptı. Biz ondan sonra yolumuza devam ettik. Şimdi 2012. Aradan 42 yıl geçmiş. Allah'a ham olsun ki, yine bu güzel camideyiz. Bir Cuma namazını kılıyoruz. O gün çıkılan yolda yaptığımız dualarla, cenabı hak hizmetlerimizde bu noktaya bizi taşıdı. Ben inanıyorum, bu mabette yapılan dualar mutlaka kabul olunan dualardır. Diyarbakır, sadece Hz. Süleyman Camii'nden ibaret değil. Bugün Ulu Cami de dünyadaki 5 büyük mescitten biri olarak anılmaktadır. Onun tarihi daha da eskidir."

Caminin açılışından sonra Başbakan Yardımcısı Arınç ve bareberindekiler, restorasyon çalışmalarının sürdüğü Ulu Cami'de incelemelerde bulundu. Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi alan Arınç daha sonra yemek için otele geçti.



FA,BB(GG/COŞ)