BAYRAM TATİLİ 6 GÜN

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Kurban Bayramı'nda 6 gün tatil yapılacağını açıkladı. Kurban Bayramı'nın birinci günü olan 25 Ekim öncesindeki arefe gününün de resmi tatil ilan edildiğini ifade eden Arınç, "24 Ekim Çarşamba günü de kamu kesimi için tam gün tatile dönüştürüldü. Çarşamba günü yarım gün mesai yapılmayacak" diye konuştu. Otoyol, boğaz köprüleri ve belediyelerin sunduğu toplu taşıma hizmetlerinin ücretsiz olmasına yönelik kararlar alındığını ifade eden Arınç, "24 Ekim 2012 Çarşamba günü 00.00'dan başlayarak 30 Ekim 2012 Salı günü saat 07.00'ye kadar otoyollar ve Boğaz köprülerinden ücretsiz yararlanılacak. 25 Ekim Perşembe günü saat 00.00'dan başlayarak, 28 Ekim Pazar günü saat 24.00'e kadar belediyeler ve bunların kurduğu birlik, müessese ve işletmecelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden yararlananlar da bunlardan istifade etmiş olacak" diye konuştu.

SINIRA DÜŞEN TOP MERMİLERİ

Akçakale’ye düşen top mermisinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Bülent Arınç, Türkiye’de hasta yaralı ve refakatçi dahil olmak üzere 98 bin 217 Suriye vatandaşı olduğunun Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda güncellendiğini söyledi. Suriye'den sınıra düşen top mermilerine ilişkin Arınç, “Bundan böyle yapılacak olan bize yönelik her tecavüz anında karşılığını bulacaktır. Bu konuda hükümetimizin kesin kararlı olduğunu silahlı kuvvetlerimiz de kendisine verilen talimat doğrultusunda anında bu işlemi yaptığını biliyoruz" dedi.

BU TEZKERE LAF OLSUN DİYE ÇIKARILMAMIŞTIR

Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden hükümetin talebi üzerine çıkarılan tezkerenin sınırları ve gerekçesinin belli olduğunu söyleyen Bülent Arınç, “Bu resmi gazetede yayınlanmıştır. Şüphesiz yapılan tartışmalarda barışın esas olduğu savaşın istisnai olduğunu hepimiz söylüyoruz. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti, egemen bir devlettir. Egemenliğine yönelecek yurttaşlarının mal ve can emniyetlerini sona erdirecek her türlü tecavüze karşı da elindeki yetkiyi de kullanma noktasında serbesttir. Şüphesiz bu tezkere laf olsun diye çıkarılmamıştır. Bu yetki dostlar alışverişte görüşsün yetkisi de değildir. Elbette Hepimiz barışı isteriz. Bu Suriye’nin kendi içerisinde şüphesiz bir insan katliamına dönüşen bir olaydır. Bu trajedinin son bulması için Türkiye hem kendi dinamikleriyle hem de uluslararası camiayı harekete geçirip uluslararası meşruiyete yol açabilecek kararların alınmasına öncülük etmiştirö şeklinde konuştu.

Türkiye’de ayrıca 100 bine yaklaşan mültecinin olduğunu belirten Arınç, Ürdün’de 150 bin civarında, Lübnan’da da buna yakın bir sığınmacı sayısı olduğunu dile getirdi.

MÜLTECİ SAYISI YÜZ BİNİ AŞARSA?

Meclis'ten çıkan tezkere ilişkin bir soru üzerine Arınç, “Dolayısıyla tezkereyi aldık. Bundan sonrası savaştır diye hiç kimsenin aklına gelmesin. Biz barışçı bir ülkeyiz. Savaşı düşünmeyiz aklımıza da getirmeyiz. Ama bağımsızlığımıza ve egemenliğimize de pek çok ülkeden daha fazla hassasiyet gösteririz. İcabı hal de kullanılmak üzere bir yetki almıştır hükümetimiz. İcabı halinde ne olduğunu kendisi takdir edecektir. En azından şunu söylemeliyim münferit atışlar sebebiyle zarar vermeler devam ettikçe bu münferit atışların karşılığı da kendilerine verilecektir. Ancak başka bir şekil almaya başladığı takdirde, Türkiye bu yetkideki sınırlarını sonuna kadar zorlamak suretiyle karşılığını da verebilir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun mültecilerin sayısının 100 bini bulması halinde tampon bölge oluşturulacağı yönündeki sözleri hatırlatılan Arınç, "Mülteci sayısı 100 bini aşarsa şöyle olacak.' Bakanımızın böyle bir beyanatı yok. Ama bir eşik olarak 100 bin, telaffuz edilmiştir. Biz 100 binden sonraki sığınmacıyı almamak gibi bir karara sahip değiliz. Ama sığınmacı sayısının azalmasını, katliamın son bulmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Akçakale’ye düşen top mermisi üzerine, Türkiye tarafından Suriye’ye verilen karşılık sonrasında Suriye’de kaç kayıp olduğu ve vurulan hedeflere ilişkin bir soruya Arınç, “Var ancak söylemeyeceğim" dedi.

HT(SSA)