Manisa Öğretmenevi'nde basın mensuplarıyla biraya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İzmir'in Dikili İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Osman Özgüven'in, 8 yıl 4 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması sonrası yaptığı "Arınç'ın beni işaret eden açıklamaları sonrasında dosyaların incelenmesi hızlandırılmıştır" açıklamasının hatırlatılması üzerine, Arınç, "Saçma sapan şeyler" dedi.

ARINÇ, VERDİKLERİ KARARDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İmralı'da hapis yatan bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın, kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla yaptığı "Hiçbir tereddütte kalmadan bir an önce açlık grevlerini bitirin" açıklamasının ardından, açlık grevlerinin sona ermesiyle ilgili olarak da yorum yaptı. "Cezaevlerindeki açlık grevlerinin bu sabah itibariyle sonlandırılmış olmasını sevinçle karşılıyorum" diyen Arınç, şöyle konuştu:

"60 günü geçen bir süredir birçok cezaevinde önce açlık grevi sonra ölüm orucu şeklinde bazı tutuklu ve hükümlülerin eylem yaptıklarını biliyoruz. Biz hükümet olarak da şahsım olarak da olayın hep insani yönü üzerinde durduk. Bu tutuklu ve hükümlüleri grevden vazgeçmeye davet ettik. Onların hayat bütünlüğünün, sağlıklarının bizim için çok önemli olduğunu söyledik. Grevlere dayanak olarak gösterdikleri konuların Türkiye'de demokratik haklar konusunda her zaman görüşülebileceğini, tartışılabileceğini ifade ettik. Benim bütün açıklamalarım bu yöndedir. Bunun siyasi bir yönünün olmaması gerektiğini ve kendilerini bu eyleme itenlere karşı direnmelerini, kendi bireysel kararları olarak bu grevlerden vazgeçmelerini kendilerinden rica ettik. 'Lütfen bu eylemlere son verin' dedik. Birkaç gün içerisinde böyle bir sonuca ulaşılmış olmasını ben çok olumlu görüyorum. Bu tutuklu ve hükümlülere verdikleri karardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Doğru yaptılar isabetli yaptılar. Türk halkını üzmediler. Çünkü herkes bu eylemler sonucunda ölümlerin olmasını hiç arzu etmemişti. Böyle bir acının yaşanmasını kimse istemiyordu. Belli bir sürede bunun sonuçlanmış olması onların kararıdır ve bu kararlarından dolayı onlara teşekkür ediyorum. Türk milleti büyük bir üzüntüden sıkıntıdan kurtuldu. Umarım bundan sonra bu tür eylemlerle karşılaşmayız. Türkiye demokratik bir ülke bir hukuk devleti. Halkın hangi noktalarda talepleri olursa hükümetlerde siyasetçilerde parlamentoda bu talepleri her zaman dile getirip görüşebilir. Ben eylemin bu şekilde sonuçlanmış olmasından dolayı milletimize geçmiş olsun diyorum."

ARINÇ: HALKIMIZ ÇOK RAHATLADI

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bildiğiniz gibi BDP'li milletvekilleri de bir süredir açlık grevine başlamışlardı. Onların da iddiaları 'Siz grevden vazgeçin biz sizin yerinize oruç tutalım veya greve gidelim.' Bu aşamada kimin ne söylediği çok önemli değil. Çünkü olayı siyasi boyuta taşımak kan üzerinden, ölüm üzerinden siyaset yapmaya çalışmak bir takım haksızlıkları bir takım yersiz talepleri bu grevin arkasına dolandırmak, birilerinin amacı haline gelmiştir. Ama eyleme son verenler bu amaçlara alet olmadıklarını gösterdiler. Ben yine söylüyorum, bu kararı veren de eylemden vazgeçenler de içerideki tutuklu ve hükümlülerdir. Doğru hareket etmişlerdir. Biraz geç olmuştur, üzülmüşüzdür. Ama böyle bir sonuçla karşılaşmak halkımızı çok rahatlattı" dedi.

Arınç basın açıklamasının ardından eşi Münevver Arınç ile kentteki ziyaretlerine devam etmek üzere Manisa Öğretmenevi'nden ayrıldı.



İK(AÖ/SS)