Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen ödül törenine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türk Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü temsilcileri, öğrenciler, velileri ve okul yöneticileri katıldı. TDED derneğinin yaptığı çalışmaları anlatan sinevizyon gösterisinin ardından TDED Başkanı Ekrem Erdem açılış konuşmasını yaptı.




TÜRKÇE BİZİM SEVDAMIZ OLMALI

Gecede kürsüye çıkan Bülent Arınç, “Türkçe bizim sevdamız olmalı. Ana dilimizi çok iyi konuşmalıyız. 35-30 kelimeyle değil, mümkünse 20-25 bin kelimeyle konuşmalıyız. Türkçe’nin kelime haznesi çok zengin. Ama güdükleştirdik, kısırlaştırdık. Adeta SMS mesajlarıyla burada birkaç harfin yan yana gelmesiyle anlaşmaya, konuşmaya başladık. Bu bir zafiyettir. Ama Türkçe dendiği zaman bir kuş öksürüğü kadar saf ve mahsun, bir su şırıltısı kadar kulağa hoş gelen, anamızın ak sütü kadar tertemiz, dupduru bir lisanı anlıyoruz” dedi.

Türkçe’nin bugün asgari 300 milyon kişi tarafından konuşulduğunu belirten ve son yıllarda düzenlenen Türkçe Olimpiyatları sayesinde kullanım alanının gittikçe arttığını belirten Arınç, “Dünyanın pek çok ülkesinde Türkçe’nin artık tercih edilen bir dil olduğunu gördüm. Türkçe artık prestijli bir dil haline geldi. Dünyanın pek çok ülkesine Türkçe sevdalısı girişimciler gittiler ve Türkçe öğreten okullar açtılar. En son gittiğim Kamboçya da bile Türkçe öğretiliyor. Ülkemizde Türkçe güdükleştiriliyor ama Dünya Türkçe öğreniyor” dedi.



TABELA ELEŞTİRİSİ

Arınç, tabela ve iş yeri adlarının kullanımda yabancı kelimeler kullanılmasını eleştirdi. Mecliste açılan oto yıkamacının tabelaya ‘car wash’ yazmasını da örnek gösteren Arınç, buna tepki gösterdiğini de anlattı. Arınç salonda bulunan öğrencilerden çok okumalarını ve Türkçe’yi doğru kullanmalarını da istedi.

Konuşmaların ardından dereceye giren 30 öğrenciye ödülleri verildi. İlk üçe giren öğrencilere diz üstü bilgisayar hediye edilirken, diğer öğrencileri çeşitli hediyeler dağıtıldı. Ayrıca yarışmaya katılan tüm öğrencilere sözlük ve imla kılavuzu hediye edildi. İlk üçe giren öğrencilere ödüllerini vermesi planlanan Arınç, programın uzaması nedeniyle sıradaki ödül alan öğrencilere ödüllerini verdikten sonra salondan ayrıldı.

Ayrıca Bülent Arınç'a da TDED Başkanı Ekrem Erdem katkılarından dolayı plaket verdi.


ÖA (ET) (FOTOĞRAF)