'Apiterapi' olarak bilinen arı ve arı ürünleri konusundaki uygulamalarla tanınan Dr. Stefan Staugaciu, 17 ülkeden 300'e yakın katılımcının bulunduğu Sabancı Kültür Sitesi'nde görsellerle yaptığı açıklamalarını daha sonra, sahnelere getirilen sedyeye romatizması, bel fıtığı ve MS hastası olan 3 kişiye Arı zehiri kremi ile masaj yapıp, bal arısına sokturdu. Apiterapi konusunda dünyaca ünlü doktorun uygumalarını, kongereye katılan yerli ve yabancı bilim adamları ilgiyle izleyip, kameralarına aktardı. Dr. Stefan Staugaciu, bal arısı ürünlerinin tıpta bir çok alanda kullanıldığını, kendisinin yıllardan bu yana Almanya ve Romanya'daki Apiterapi merkezlerinde bu tür tedavilerin bilimsel olarak yapıldığını söyledi. Arı zehiri kreminin akapunturda olduğu gibi belirli bölgelere uygulandığını belirten Romen Dr. Staugaciu, şöyle dedi:

"Arı zehiri kremi özellikle MS, ekrem romatizimları, bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarda kullanılıyor. Tedavi edici özelliğinin yanı sıra, kan dolaşımını hızlandırdığı için, dolaşım bozukluğu olan hastalıkları da iyi ediyor. Uzman gözetiminde, alerjisi olmayan hastalara uygulanan bu tedavi olumlu sonuçlar veriyor. Apiterapi adını verdiğimiz arı ve arı ürünleri, sağlık ve tedavi için bir çok alanda kullanılmaktadır. Arı zehri tedavisi; kurallar, ilkeler ve sırlar sadece uzmanlar tarafından uygulanabilir. MS hastalığında ve romatizmada uzun süreli tedavi gerekir. Kovanlardan özel yöntemlerle alınan arı zehiri içindeki proteinler ve dolaşımı hızlandırma etkisiyle MS ve romatizma ve bölgesel ağrılara iyi gelmektedir. Arı sokması yöntemi de bağışıklığı artırmaktadır. Hastalıklı bölgelere canlı arıyı yönlendirip sıkturuyoruz. Bu vucuda dir7ekt olarak arı zehirinin verilmesi işlemidir. Yanı alerjik bir durum yoksa,arı sokması acısı dışınde korkulacak bir durdum değil, tam tersine yararlı bir olaydır. Sarıca eşek arısı olarak tabir edilen arılar dışındaki bal arılarının vücudu sokması ve zehirini o bölgeye bırakması, iyileştirici ve tedavi edici bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Bunların tümü bilimsel olarak kabul edilmiştir" diye  konuştu.

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Kayseri'de yapılan, FAO, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğinin de desteklediği kongrede, 18 ülkeden 80 bildiri sunuldu. 6 gün süren kongre, Dr. Stefan Staugaciu'nun uygulamalı gösterimiyle sonuçlandı. Kongreye Tıp Fakültesi, Ezacılık Fakültesi Gıda Mühendisliği Biyoloji ve Kimya Bölümleri, Ziraat Fakültesi Bölümleri, Araştırma Enstitüleri'nden bilim adamları ile bal ve arı ürünleri firmaları ve arıcılar katıldı. Türk ve uluslararası Apiterapi ilgilileri için (hasta, sağlıklı gıda marketleri, eczaneler, hastaneler ve dış ticaret yapanlar) hızlı, kolay ve ucuz arı ürünleri elde etmek için metot ve teknikler, insan ve hayvan hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için arı ürünlerinin kullanımı, arı ürünleri, arı zehri tedavisi; kurallar, ilkeler ve sırlar sunuldu.



OE,VD(OE/İD)