Kumluca Belediyesi, Rhodiapolis Kazı Başkanlığı ve Rhodiapolis Arkeolojik Girişim Grubu'nun ortak çabalarıyla yürütülen çalışmalara dikkat çekmek, kentin dünya ve ülkemizde tanıtımını yapmak ve restorasyon çalışmaları için destek sağlamak amacıyla Tekfen Filarmoni Orkestrası, tarihi tiyatroda ikinci kez konser verdi. Rhodiapolis Antik Tiyatrosu'nda Şef Sami Akçil yönetimindeki konseri, Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Belediye Başkanı Ak Parti'li Hüsamettin Çetinkaya, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Eroğlu, Rhodiapolis Arkeolojik Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr.İsa Kızgut, Rhodiapolis Arkeolojik Girişim Grubu Başkanı Beyhan Şekerci, TEKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit, davetliler ve çok sayıda vatandaş izledi.

6 YILDIR SÜRÜYOR

Konser öncesi antik kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. İsa Kızgut, "Efes Antik Kenti'ndeki kazılar 121, Limyra ve Arykanda kentlerindeki kazılar 40 yıl önce başladı. Bizim kazılarımız ise 6 yıl önce başladı. Kısa sürede önemli bir yere geldik" dedi. Rhodiapolis Antik Kenti'nin 1100 yıllık sessizliğinin geçen yıl TEKFEN Filarmoni Orkestrası'nın verdiği konserle bozulduğunu belirten Doç. Dr. Kızgut, "O heyecanı hepimiz yaşadık, görüyorum ki o heyecan hiç bitmeyecek ve azalmayacak" diye konuştu.

BÖLGE İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da 2006 yılında başlayan kazı çalışmalarının bölge turizmi için bir şans olduğunu söyledi. Kaymakam Salih Işık ise şöyle dedi:

"TEKFEN Filarmoni Orkestrası dünyanın en sorunlu bölgeleri Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar'dan 23 ayrı ülkeden müzik adamını bünyesinde barındırıyor. Bir araya gelen bu insanlar dillerine, dinlerine ve renklerine bakmadan müziğin ortak lisanı olan barış lisanıyla Opramoas'ın memleketinden dünyaya, 'Biz beraber yaşayabiliyoruz. Savaşmak değil barış içinde yaşamak istiyoruz' diye haykırıyor."

2 BİN 500 KİŞİ İZLEDİ

Konuşmaların ardından çok uluslu yapısı ve her konserine farklı bir repertuvarla izleyici karşısına çıkan Tekfen Filarmoni Orkestrası, Şef Sami Akçil yönetiminde Piyotr İlyiç Çarkovski'nin 'Serenad/1, 2 ve 4' bölümlerini seslendirerek konserine başladı. Azeri besteci İlyas Mirzayev'in Karadeniz müziğinin ritim ve oynaklığını çokseslilikle buluşturduğu 'Karadeniz Rapsodisi' ile devam eden konserde, ünlü bestekarlar Ulvi Cemal Erkin ve Kara Karayev'in Türk müziğine mal olmuş eserleri de çalındı. Antik tiyatroyu dolduran yaklaşık 2 bin 500 kişi her eserin sonunda orkestrayı ayakta alkışladı. Konserin son bölümünde daha çok hareketli parçalara yer veren orkestraya, izleyenler de alkışlarla eşlik etti.

OPRAMOAS ÖDÜLÜ SAHİBİNİ BULDU

Konserin sonunda Rhodiapolis Arkeolojik Girişim Grubu tarafından antik kentin ilk hamisi, tarihteki ilk sponsoru Opramoas'ın anısına 'Opramoas Yaşam Boyu Onur Ödülü' de verildi. Ödül, yaşamını Likya araştırmalarına adayan Arykanda kazısı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Bayburtluoğlu'na verildi. Rahatsızlığı nedeniyle geceye katılamayan Prof. Dr. Bayburtluoğlu'nun ödülü, eski öğrencisi Beyhan Şekerci'ye teslim edildi.

RHODİAPOLİS ANTİK KENTİ'NİN TARİHTEKİ YERİ

Rhodiapolis Antik Kenti, Kumluca'nın batı yönünde, şehre 4 kilometre uzaklıkta bir dağın yamacında bulunuyor. Arkeologlar, isminden dolayı kentin Rodoslular tarafından kurulmuş olabileceğini öne sürüyor. 19'uncu yüzyıl bilginlerince kentin adı 'Rhudos' (Gül) ile ilgili görülmüştür. Kral Opramoas zamanında en zengin devrini yaşayan şehir, 30'a yakın komşu şehirle birlikte yaşanan doğal afet ve depremler nedeniyle tahrip oldu. Kral Opramoas, kentteki yapı ve eserlerin onarılması, yaptığı hayır işleriyle öne çıkmıştır. Antik şehirde tiyatro, hamam, Opramoas Anıtı ve Kilisesi, kaya mezarları, lahitler ile çok sayıda su sarnıcı bulunuyor.