Tarihi, M.Ö. 7'nci Yüzyıl'a dayanan Mudanya İlçesi’nde petrol dolum tanklarının bulunduğu yerde yapılan iki ayrı inşaat alanında antik kent kalıntısı bulunduğu ve bu kalıntıların üzerine beton dökülerek kapatılmaya çalışıldığı iddiası üzerine Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şubesi harekete geçti. Dernek üyeleri, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu’na başvurarak inşaatların devam etmesi halinde kalıntıların zarar göreceğini bildirdi. Çağdaş Hukukçular Derneği bu başvurunun yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, inşaatın yeniden yapılacak değerlendirmeye kadar durdurulması kararını uygulamakla suçladıkları kişiler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.

İNŞAAT DURDURULDU

Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, yaptıkları girişimlerin olumlu sonuçlandığını duyurdu. Ömerbey Mahallesi’ndeki bir inşaat çalışması sırasında tarihi liman kalıntıları, sikke gibi eserler ile bronz çocuk heykeli bulunduğunu belirten Yetkin, şöyle dedi:

"Bir AVM inşaatı, tarihi eser kalıntıları bulunan bu alanda başka muhtemel tarihi eserlerin olması ihtimaline ve bölgenin sit alanı olmasına rağmen çalışmalarına devam etmiştir. İnşaat firması Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu'nun, inşaatın durdurulması yönünde aldığı karara rağmen çalışmalarını sürdürmüştür. Yaptığımız başvuru üzerine burada yapılacak ikinci bir inceleme sonucu açıklanıncaya kadar, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu tarafından durduruldu. Bunun üzerine tarihi eserlerin bulunduğu alandaki iş makinaları çıkartıldı."

Çağdaş Hukukcular Derneği Şube Başkanı Asli Evke Yetkin, inşaatın tamamen durdurulması istemiyle idare mahkemesine dava açacaklarını ekledi.



SB(FK/İD)