Geçen mayıs ayında yapılan ve sonuçları yeni açıklanan ankette vatandaşlara, Antalya'da yaşamaktan memnun olup olmadıkları, ulaşım, elektrik, su, yol, temizlik, yeşil alan, eğitim, sağlık hizmetleri ile güvenlik ve asayiş konularında sorular yöneltildi. 3 bin 64 hanede yapılan ankete katılanların yüzde 62'si mahallesinde sivrisinek sorunu yaşadığını, yüzde 32'si sokağında veya evinde fare sorunu yaşadığını, yüzde 22'si de mahallesinin güvenli olmadığını dile getirdi. Antalya'da yaşamaktan memnun olanların oranı yüzde 93 çıkarken, katılımcıların yüzde 18'i toplu ulaşım hizmetlerinin yetersizliğinden yakındı. 'Vatandaş Karnesi' anket sonuçlarına göre, kent merkezinde yaşayanların yüzde 53'ü 'başıboş hayvanlardan' rahatsız olduğunu bildirdi. Sokaklarda dolaşan kedi, köpek gibi başıboş hayvan şikayeti en çok merkez ilçe Kepez'de yoğunlaştı.

ÜÇ İLÇEDE BARINAK YOK

Veteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Muammer Saygılı, şikayetlerin artmasında belediyelerin barınak yetersizliği ve kısırlaştırmayı yeterli düzeyde yapmamasının önemli etken olduğunu söyledi. Antalya kent merkezinde Büyükşehir, Muratpaşa ve Konyaaltı belediyelerinin barınakları bulunurken, Kepez, Döşemealtı ve Aksu'da barınak bulunmadığını aktaran Saygılı, merkezdeki bütün ilçe belediyelerinin bakım evi ya da barınak açması gerektiğini vurguladı.

KISIRLAŞTIRMA YAPILMIYOR

Muammer Saygılı, sokak hayvanlarıyla en büyük mücadele yönteminin kısırlaştırma olduğuna dikkat çekti. Saygılı, "Kepez, Döşemealtı ve Aksu bunu yapmıyor. Eğer belediyeler kısırlaştırma çalışmalarıyla baş edemiyorlarsa veteriner hekimlerle anlaşıp ücret karşılığı bu işi yaptırabilirler. Kısırlaştırma yapılmazsa rakam daha da artacaktır. Örneğin bir köpek altı ayda bir 5'er yavru doğursa yılda 10 köpek yapar. Bunların da altı ayda 5'er yavru doğurduğunu varsayarsak rakam git gide katlanır. Bir sokak köpeğinin ömrü üç yılı geçmez. Ama üremeyi engelleyemezseniz hayvan sayısında da kendi kendine azalma olmaz. Ayrıca, vatandaşlar belediyelerin barınaklarda topladığı sokak hayvanlarını sahiplenirse rakamın azalmasına yardımcı olabilirler" diye konuştu.