Antalya'da Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 'Antalya'nın Sağlık Turizmindeki Yeri ve Sağlık Serbest Bölgesi Tanıtımı' adlı toplantı düzenlendi. Toplantıda sağlık serbest bölgesinin faydaları, ülke ekonomisine ve sağlık turizmine katkıları anlatıldı. Toplantıya Türkiye'de sağlık serbest bölgesine yatırım yapmayı planlayan ABD'li Wallcott Holdings CEO'su Ian Jacobs da katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalya'nın sağlık serbest bölgesi yapılmasını ve işletilmesini hak ettiğini söyledi. Yüksel, sağlık serbest bölgesinin Antalya'da kurulması için yerel baskının arttırılması gerektiğini vurguladı.

Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, sağlık serbest bölgesinin kurulmasına yönelik kanun tasarının kısa süre sonra meclise sunulacağını ve yatırımcıların Türkiye'ye gelmesi için çalışmalar yapılacağını aktardı. Bakanlık tarafından Türkiye'de 3-5 ilde sağlık serbest bölgesinin oluşturulmasının düşünüldüğünü dile getiren Bilgin, serbest bölgenin Antalya'da da yer alması gerektiğini söyledi.

Antalya'nın rakipleri arasında İstanbul, İzmir ve Bursa illerinin yer aldığını kaydeden Bilgin, sağlık serbest bölgesinin Antalya'da kurulması için ilgili sivil toplum kuruluşları ile sektör temsilcililerinin bir araya gelerek isteklerini Bakanlığa duyurmaları gerektiğini ifade etti.

Sağlık serbest bölgesinin ucuz altyapı ve yatırım imkanı sağlayacağını anlatan Bilgin, şunları söyledi:

"Yatırımcılara mali konularda avantajlar sağlayacak. Sağlık hizmetinin sunulması ve planlanması yapılacak. Bürokrasi en aza indiriliyor. Teşvikler sağlanıyor. Ülkemizdeki bazı mevzuatlar serbest bölgede uygulanmayacak. Sağlık serbest bölgesinde kadro sıkıntısı olmadan yabancı hekim ve sağlık personeli kendi dilinde Türkçe bilmesine gerek olmadan çalışacak."

Sağlık turizminde dünyadaki Dubai ve İran modelini uygulamayı istemediklerini aktaran Bilgin, 'Türk Modeli' olarak öne çıkmayı hedeflediklerini kaydetti. Antalya'da kent merkezinden Manavgat İlçesi'ne kadar yer alan bölgede 5-10 bin dönümlük bir ya da daha fazla alanda serbest bölge kurulmasının düşünüldüğünü dile getiren Bilgin, "Antalya'yı yaşlanan dünya nüfusunun cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.

Antalya'da uygulanmak istenen 'Türk Modeli' anlatan Bilgin, yaşlı hastalara yönelik yaşam alanları oluşturarak tedavi ve psikolojik rahatlık sağlayacağı konsept uygulamayı hedeflediklerini kaydetti.

Wallcott Holdings CEO'su Ian Jacobs da dünyanın 7 kıtasında farklı ülkede kurmayı planladıkları 'Uluslararası Sağlık Turizmi ve Ekonomik Kalkınma Bölge' adlı projesini anlattı. Proje kapsamında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Meksika, Brezilya, Malezya, Güney Afrika'da '3. yaş' olarak adlandırılan yaşlı turistlere tedavi ve yaşam alanı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Jacobs, projede sağlık alanında küresel bağlantı ve kalite standardı getirmeyi hedefledikleri söyledi.



TY(SU/SS)