Çolaklı Beldesi'nde Ankara Üniversitesi'ne ait dinlenme tesislerinde düzenlenen kongreye, İspanya, İngiltere, Tunus, Irak, İran, Kanada, Almanya, Hollanda ve Türkiye'den 400'e yakın akademisyen ve uzman katıldı. Kongrenin açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Serap Alsancak, 'ortez' ve 'protez'in tarihsel gelişimini anlattı. Prof.Dr. Alsancak, ortezin, vücudun herhangi bir bölümünde oluşan anatomik, fizyolojik, mekanik bozuklukları gidermek amacıyla yapılan yardımcı cihaz, protezin ise yine herhangi bir nedenle olmayan organın yerini alan yapay organ olduğunu kaydetti.

Manavgat Kaymakamı Bulgurlu ise vatandaşların çığlık atma noktasına geldiğini kaydederek, "Engelli çocuğu olanlar, 'Allahım ne olur, benden önce çocuğumun canını al' diye dua ediyor. Hangi ebeveyn çocuğunun ölmesini ister? Siz değerli bilim insanları engellilere daha rahat ve iyi bir yaşam sunmak için çalışıyorsunuz. Sizin buluşlarınızla ebeveynler böyle dua etmekten kurtulacak" dedi.

Dr. Aylin Çiftçi ise sektörün en büyük ihtiyacının nitelikli personel olduğunu belirtti. Üniversitelerin nitelikli personel yetiştirmesi için Yükseköğretim Kurulu ile bu konuda protokol yapıldığını vurgulayan Dr. Çiftçi, ancak kısa vadede çözümün meslek liseleri kanalıyla olacağını düşündüklerini söyledi.

PROTEZ MALZEMELER SERGİLENDİ

Kongrede ortez ve protez konusunda firmalar tarafından geliştirilen ürünler de sergilendi. Bir firmanın ürettiği ve beynin gönderdiği komutlarla çalışan 'protez el' büyük ilgi çekti. Firma yetkilisi Rıdvan Aksoy, "Protez el, en son teknolojiyle üretildi. Beyinden gönderilen uyarılarla her türlü işi yapıyor. 40 kiloya kadar ağırlık kaldırıyor, kağıt gibi hassas eşyaları tutabiliyor" dedi.