Antalya, sualtı zenginliği sayesinde dalış tutkunlarının da gözdesi oldu. Kaş, Kemer, Kalkan, Alanya ve Demre'deki dalış noktaları, bölgeye her yıl onbinlerce turist çekiyor. Su temizliği ve görüş mesafesinin iyi olması, Akdeniz'i cazip kılan etkenlerin başında yer alıyor. Dünyanın en iyi 50 dalış merkezi arasında gösterilen Kaş ile akvaryumu andıran sualtı güzelliğiyle Kemer'de dalış turizmini hareketlendirmek için hurdaya ayrılmış uçak ve gemi batırılırken, bölge her geçen yıl daha fazla yerli ve yabancı dalış meraklısının ilgisini çekiyor. Antalya'daki dalış merkezlerine özellikle Hollanda, Avusturya, Belçika, Almanya, İtalya, Fransa ve son zamanlardan Rusya'dan çok sayıda sualtı meraklısı dalış için geliyor. Geçen yıl ortalama 390 bin dalışın yapıldığı Antalya'da, 2012 turizm sezonunda bu sayının en az 450 bin olması bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN İLK YASAL YAPAY RESİFİ

Turizm cenneti Alanya'da sualtı turizmi her geçen gün daha da önem kazanıyor. Alanya'da sualtı turizminin en önemli özelliği, dalış yerlerinin şehir merkezinde tarihi kale etrafında yer alması. Yılda ortalama 30 bin dalışın yapıldığı Alanya'da, bu avantaj sayesinde gün içerisinde birkaç dalış yapmak mümkün. Zengin bitki örtüsü, sualtı canlı çeşitliliği, sualtı mağaraları ve Akdeniz foklarıyla Alanya, dalgıç turistlerin ilgi merkezi. Dalış brövesine sahip dalıcılara, dalış rehberleri nezaretinde Alanya'nın sualtı doğası ve florası tanıtılıyor. Alanya'da bulunan 4 dalış okulu tarafından isteğe bağlı gece dalışı, derin dalış, mağara dalışı gibi özel dalışlar da yapılıyor. Deneyimli dalgıçlar için Rambo, Fosfor ve Korsan mağaralarında batık dalışları düzenleniyor. Yeni başlayanlar için de gün içinde iki kez 5 metrelik dalışlar yapılıyor. İlçede, Akvaryum, Amfora, Korsan, Teras, Orta Mağara, Aşıklar Mağarası, Doğu ve Batı Dilvarda, Fosforlu Mağara, Kırıktaş, Tünel, Rambo ve Yapay Resif olmak üzere toplam 13 dalış noktası bulunuyor. İstanbul'dan 2006 yılında iki parça halinde getirilerek Alanya'nın mavi sularına bırakılan eski polis botu, Türkiye'nin ilk yasal yapay resifi özelliğiyle ilgi çekiyor.

MAĞARA DALIŞINDA ALANYA İLK SIRADA

Alanya'da 16 yıldır faaliyet gösteren 'Dolphin Dive Dalış Okulu'nun Müdürü Turgay Bilen, Alanya'nın mağara dalışı için çok uygun bir bölge olduğunu söyledi. Alanya Kalesi yarımadasının etrafındaki sualtı mağaraları ve içinde yaşayan Akdeniz foklarının turistlerin ilgisini çektiğini belirten Bilen, "Her yıl yaklaşık 30-35 bin turist, Alanya kıyılarında sualtı büyüsüne kapılıyor. Son yıllarda Rusların ve kadın turistlerin dalış turizmine ilgisinin arttığını gözlemliyoruz" dedi.

Alanya Sualtı Su Üstü Aktiviteleri Derneği Başkanı Hasan Hargani Görgün ise dalış turizminin ilçe ekonomisine yılda yaklaşık 5 milyon lira katkısı olduğunu söyledi.

DALIŞIN MERKEZİ KAŞ'TA 42 DALIŞ NOKTASI

Dünyadaki önemli 50 dalış merkezinden biri olarak gösterilen Kaş ise 42 dalış noktasıyla yeni başlayan ya da deneyimli her seviyedeki dalış meraklısını bölgeye çekiyor. Sualtı sıcaklığının yılın 12 ayında dalış yapılmasına elverişli olması, yılda yaklaşık 200 bin dalışın yapıldığı ilçenin bu konudaki yıldızını parlatıyor. Sualtı sıcaklığının Haziran-Ekim ayları arasında 26-32 derece arasında değiştiği Kaş'ta, orijinali Bodrum Müzesi'nde bulunan ve 20 metredeki Uluburun batığının replikası (benzeri) dalış meraklılarını cezbediyor. Kaş, eski dönemlerden kalma çok büyük küpleri, amforaları, rengarenk süngerleri, kabuklu- kabuksuz deniz canlıları, eski çapaları, batıkları, çeşitli büyüklükteki duvarları, sualtı mağaraları, karidesleri, rengarenk balıkları, caretta carettaları, Güvercin Adası'ndaki mermer köpek balığıyla doyumsuz güzellikte dalışlar yaşatıyor. 2009'da batırılan C47 Dakota kargo uçağı, Gürmenli Duvarı, tüneli, kanyonu, Güvercin Adası, dalış meraklılarını cezbeden unsurlar.

KEMER'İN MAVİ SULARI AKVARYUMU ANDIRIYOR

Kemer'de ise yaz-kış hizmet veren 36 dalış okulu bulunuyor. Yılda yaklaşık 150 bin dalışın yapıldığı Kemer'de, dalgıçlar kıyılarda ağustos ve eylül aylarında, orkinos sürüleriyle yunus ve fok balığıyla karşılaşıyor. Caretta carettalar da Kemer'in bir başka misafirleri. Yine bu sular makro ve gece fotoğrafçılığı için harika bir görüntü veriyor. Kemer'in bir başka muhteşem güzelliği de akvaryumu andıran denizi. Sualtı güzelliği ve dalış merkezleriyle meraklıları kendisine çeken Kemer, açıklarında yatan savaş gemisi Paris 2 ile de ilgi çekiyor. Kemer'de faaliyet gösteren dalış okulları, temel olarak 18 dalış noktasından faydalanıyor. Bu noktaların 15'i Üçadalar'da bulunurken, Kemer'de Paris 2 Batığı, Kiriş Koyu ve Alacasu bölgeleri dalış noktaları olarak öne çıkıyor. Özellikle Tekirova'daki Üç Adalar dünyanın en iyi 100 dalış noktasından biri olarak gösteriliyor. Son olarak Üç Adalar'a eski bir Sahil Güvenlik gemisi batırılarak dalış noktası çeşitliliğinin artırılması sağlandı.

DEMRE'DE 32 DALIŞ NOKTASI

Dalış meraklılarının son yıllarda ilgi gösterdiği bir diğer merkez ise Demre. Noel Baba Müzesi, Batık Kent, Simena Antik Kenti gibi tarihi eserlerle ilgi çeken Demre'de 32 noktada dalış yapılıyor. Tamamı Kekova bölgesinde yer alan Deniz Feneri, Mağara, Kaya, Koy, Mavi Mağara, Antrum, İberian Coast Batığı, Yelkenli Gemi, Buzallık Koyu, Ambar, Gökkaya, Arda, Duvar, Eğri Liman, Kara Ada, iki tane Sualtı Tepesi (Reef), Kara Burnu, Son Nokta, Bora Burnu, Tersane Önü (Açık deniz tarafı), Çapa, Akar Burnu, Sıcak Hurma, İç Ada Koyu, Duvar 2, Akıcı Burnu, Ufuk Burnu ve Taşucu dalış noktalarında, her yıl 10 binin üzerinde dalış yapılıyor. Dalış noktalarının yanında Demre ilçesi sınırları içinde bulunan Üçağız Köyü'nden başlayarak Kekova Adası- Kaleköy (Simena Antik Kenti) arasında turizm ve sportif amaçlı deniz kanosu yapılabiliyor.