AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Kalp ve Damar Cerrahi Merkezi'nde 6 hasta acil kalp nakli için yatıyor. Günlerini zaman zaman cihaza bağlı olarak geçirmek zorunda kalan hastalar, Türkiye'de vatandaşın organ bağışı konusunda bilinçlenmesi ve bağış yüzdesinin artmasını istiyor.

Acil kalp nakli için hastanede yatmakta olan 25 yaşındaki Mahmut Altınok, 7 ay önce kalp yetmezliği teşhisi ile tedavi görmeye başladığını, yakın zamandan beri de acil kalp nakli için sırada beklediğini söyledi. Günlerini hastanede geçirdiğini iş yapamaz olduğunu ve cihaza bağımlı bir hayatı olduğunu söyleyen Altınok, "Duyarlı vatandaşlarımızdan organ nakli konusunda daha duyarlı olmalarını bekliyorum. Benim durumumda yüzlerce kişi olduğunu biliyorum" dedi.

EN BÜYÜK ZORLUK BAĞIŞ

AÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, 14 yıl önce kalp nakli ameliyatları yapmaya başladığını, bugüne kadar da 50 nakil gerçekleştirdiklerini söyledi. Sırada nakil için bekleyen 50 kalp hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bayezid, şöyle konuştu:

"Nakillerin yarısı son 2 yılda gerçekleşti. Bunda organ bağışlarının artmasının da önemi var. Türkiye'de kalp rahatsızlığı nedeniyle genel durumu bozulan hastaların yüzde 10'u bir sene içinde acil kalp hastası konumuna geliyor. Bu hastaların ise yüzde 50'sini bir sene içinde kaybediyoruz. Türkiye'de 2 bine yakın kalp hastasının olduğunu düşünürsek, organ nakli yapılması için bağış çok önemli duruma geliyor. Geçen yıl Türkiye çapında 410 hastanın acil kalp nakli için sırada olduğunu bunlardan yalnız 86'sına nakil yapılabildiğini de göz önünde bulundurursak Türkiye'de organ nakillerinde en büyük zorluğun bağış olduğu görülüyor."

BAŞARILI OPERASYONLAR DUYARLILIĞI ARTIRDI

Akdeniz Üniversitesi'nde son günlerde yapılan başarılı operasyonların çok önemli olduğunu, bu gerçeklerin ardından vatandaşın organ bağışı konusunda daha duyarlı hale geldiğini savunan Prof. Dr. Bayezid, "Operasyonlar çok başarılı oldu. Bir insan eli ve kolu olmadan, yüzü olmadan belki yaşayabilir, ancak özellikle kalbi rahatsızsa yaşam kalitesi çok düşüyor. Böbrek ve ciğer için de durum hemen hemen aynı. Bu hastaların tedavi masraflarının da devlete büyük bir yük olduğu ortada. Bağış ve daha fazla nakil bu nedenle de çok önemli" diye konuştu.