AK Parti Tekirdağ İl Başkanlığı’nın davetlisi olarak kente gelen TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Prof.Dr. Mustafa Şentop ‘Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset’ konferansına konuşmacı olarak katıldı. Tekirdağ Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki konferansa Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur ve çok sayıda partili katıldı.

"HUKUK, HAYATIN ARKA YÜZÜ"

Hukukun bir meslek olarak görüldüğünü belirten Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Prof.Dr. Mustafa Şentop şunları söyledi:

“Aslında öyle değil. Hukuk bizim pratikte yaşadığımız hayatın arka yüzüdür. Bunu bir tür bir madeni para olarak düşünecek olursak, yaşadığımız günlük rutin hayat bu paranın tura kısmıdır. Hukuk da paranın yazı kısmıdır”

“YENİ ANAYASA ARALIK AYINDA TAMAM”

Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Şentop sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı maddeler vardır ki günlerce tartışılır, bazı maddelerde vardır ki 1-2 saat içersinde kabul edilebilir. Temel Hak ve Özgürlükler’in 40 civarında maddesi var, bunlardan yaklaşık 9 maddesi tamamlanarak yazım aşamasına geldi. Tabii ki bu süreç daha da hızlanacaktır. Gerçekten tüm siyasi partilerde bu meseleye sahip çıkarak süreci hızlandıracaktır. Tahminimce Aralık 2012 son süremiz. Belirtilen süre ve takvim bozulmayacaktır diye düşünüyorum”

DGM’NİN SADECE ADI DEĞİŞTİ

Özel yetkili mahkemelerin eskiden varolan DGM’lerden bir farkı olmadığını öne süren Şentop, gazetecilerin soruları üzerine şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’de özel yetkili Mahkemelerin baktığı davalar bakımından, hem soruşturma hem kovuşturma açısından çok geniş olarak düzenlenmişler. Adeta Türkiye’de var olan yargı sisteminin dışına taşan bazı durumları var. Bu yeni bir kurumda değil aslında. Eskiden DGM‘ler vardı, DGM’ler kaldırıldı özel yetkili mahkemeler kuruldu. Fakat karşılaştırırsanız bu iki mahkemeleri birbiri ile aşağı yukarı benzeyen ve sadece ismi değişmiş denilebilecek şekilde yapılardır. Türkiye’de devam eden bazı hayati öneme sahip davalar var. Bu davalar ise özel yetkili mahkemelerde görülüyor. Yeni anayasada özel yetkili mahkemelerle ile ilgili yapılacak değişiklikler bu davaları etkileyecek mi? Çalışmalarda, bu davaların etkilenmemesini gözeten bir yaklaşımla ele alınıyor ve dolayısı ile kamuoyunun hassasiyetlerinin aynısının AK Parti tarafından paylaşıldığını söylememiz lazım”

Yaklaşık iki saat süren konferansın ardından Şentop, kentten ayrıldı.



RY(LK/AK)