49'uncu Altın Portakal kapsamında şehir sinemalarında ve Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) Türkiye prömiyerleri gerçekleştirilecek 'barış' temalı savaş filmleri seçkisi, İranlı yönetmen Mohammad Ali Bashe Ahangar'ın 'Queen', Kanadalı yönetmen Kim Nguyen'in 'War Witch' ve Polonyalı yönetmean Marcin Krzysztalowicz'in 'Manhunt' adlı başyapıtlarından oluşuyor.

Savaş filmlerinden barış çağrısı İran Sineması'ndan Ahangar'ın 2012 Fajr Film Festivali'nde en iyi müzik ödülü alan, Cannes'da prömiyeri yapılan son filmi 'Queen' (Malakeh), İran-Irak savaşına odaklanıyor. Ahangar filmde, İran'ın güneybatısında savaşın acımasızca hüküm sürdüğü bir kent olan Abadan'daki sınır karakolunda yaşanılanları anlatıyor. 'Queen', İran-Irak savaşının sonlarına doğru şehrin yıkıntıları arasında kalmış bir avuç askerin kendileriyle ve birbirleriyle hesaplaşmalarını da gözler önüne seriyor.

YAŞANMIŞ BİR OLAYIN ÖYKÜSÜ

2012 Berlin Film Festivali'nde Ekümenik Jüri Ödülü, Tribeca Film Festivali'nde en iyi anlatı filmi ödülü alan, amatör oyuncusu Rachel Mwanza'ya hem Berlin Film Festivali'nde hem de Tribeca Film Festivsali'nde en iyi kadın oyuncu ödülü kazandıran Kim Nguyen'in Kanada-Fransa ortak yapımı 'War Witch' adlı filmi, seçkide yer alan ikinci film. Amatör oyuncusu Rachel Mwanza'nın göz dolduran performansıyla dikkati çeken War Witch, gerçek bir öyküden uyarlama. Afrika'da çocuk asker olmaya zorlanan ve bu nedenle köyünden zorla kaçırılan Komona'nın acı öyküsünün anlatıldığı film için yönetmen 10 yıllık zorlu bir çalışma süreci geçirmiş.

BİR AVUÇ DİRENİŞÇİ NAZİLERE KARŞI

Polonyalı yönetmen Marcin Krzysztalowicz'in Montreal Film Festivali ve Gdynia Film Festivali'ne katılan, Gdynia Film Festivali'nde yapım ve yönetmen dalında Silver Lions ve en iyi kurgu ödüllerine değer görülen 'Manhunt' (Oblawa) adlı yapıtı seçkide yer alan bir başka film. Manhunt, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Polonya'da geçiyor. Filmde, Nazi işgaline karşı direnen ve ormanda bir kampta yaşayan bir avuç direnişçinin öyküsü anlatılıyor. Yakın köylerden birinde yaşayan ve Nazilerle işbirliğine giden bir adamın ihaneti nedeniyle, başta direnişçiler olmak üzere birçok insanın yaşamı altüst oluyor.



BT(HA/AAA)