Festivali kapsamında geleneksel olarak dağıtılan Yaşam Boyu Onur Ödülleri, bu yıl usta oyuncular Ediz Hun ve Perihan Savaş ile yapımcı Abdurrahman Keskiner'e verildi. Merkez Park Amfi Tiyatro'da düzenlenen ve Adanalı ünlü oyuncu Caner Cindoruk'un sunduğu törene Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkan ve Üyeleri Ferzan Özpetek, Zeynep Atakan, Nurgül Yeşilçay, Nejat İşler, Hasan Saltık ile Rutkay Aziz, Nuri Alço, Yusuf Sezgin, Yılmaz Köksal gibi onlarca ünlü isim, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Ak Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan ve çok sayıda davetli kırmızı halı üzerinde yürüyerek geldi. Ödül alacak olan sanatçılar yan yana otururken, Ediz Hun tören sırasında eşi Berna Hun'u yanından ayırmadı.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, törene katılmayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın selamlarını iletti. Altın Koza Film Festivali'nin ülke sinemasının gelişiminde çok önemli olduğunu belirten Arıcı, ayrıca ülke tanıtımında da önemli bir yere sahip olduğunu aktardı. Türkiye'de 2005'te yılda 27 yerli filmin yapıldığını söyleyen Arıcı, 2011'de bu rakamın 70'e ulaştığını vurguladı. Bakanlığın sinemaya destek olduğunu dile getiren Arıcı, "Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışan 14 yerli filmden 10 tanesini de bakanlığımız desteklemiştir. Sanatımızın daha da gelişeceğine inanıyoruz" dedi.

TERÖRE LANET

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da, "Adana tarihinden bu yana sinemayla iç içe yaşamış önemli bir bölge. Biz bu sanata saygılı olmak için ciddi çalışma yaptık. Adana Gezici Sinema TIRI'nı yola çıkardık. Anadolu'ya sinemayı taşıdık. 61 ayrı noktaya ulaştık. Bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Festivali Anadolu'nun dört bir köşesiyle birlikte, 61 vilayetle birlikte yapıyoruz. Iğdır'dan Diyarbakır'a kadar diyar diyar dolaştık, sizin filmlerinizi izlettik. İlk kez sinemayla tanışanlar oldu. İnsanlık dışı terörü lanetliyoruz, kınıyoruz. Ama Türk Devleti büyük bir devlettir. Hiçbir zaman sanatla bağımızı bozamayacaklar. Hem şehidimize saygıyılız, gazimize sahip çıkıyoruz ama sanatla insanın kucaklaşacağı bilincindeyiz" diye konuştu.

NURGÜL YEŞİLÇAY GÜLDÜRDÜ

Hayatını kaybeden Türk sinemasının önemli isimlerinin anıldığı törende üyeleriyle birlikte sahneye çıkan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Ferzan Özpetek, Antalya ve İstanbul'dan sonra benim jüride bulunduğum üçüncü festival. Onlar da biraz askerlik yaptık. Daha iki film izledik, her gün 3 film izleyeceğiz. Çok heyecanlıyız" derken, görüşleri sorulan Nurgül Yeşilçay ise, "Başkan ne diyorsa o" diyerek törene katılanları güldürdü. Törende ilk olarak Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü alan usta oyuncu Perihan Savaş, yapımcı Abdurrahman Keskiner ve oyuncu Ediz Hun'un yaşamını anlatan kısa filmler gösterildi.

'ANNELER AĞLAMASIN ARTIK'

Ödülünü almak için kürsüye çıkan Perihan Savaş, eğilerek katılımcıları selamladı. Törene katılanlar da uzun süre Savaş'ı alkışladı. Ödülünü Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nın elinden alan Perihan Savaş'ın duygulandığı gözlendi. Çok heyecanlandığını aktaran Savaş, şunları söyledi:

"Bu heyecanlar olmazsa zaten bizler uzun zamandır olmayız. Bu nedenle uzun süre olacaktır o heyecan. Hepinize sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. Dönüp sanat yaşamıma bakınca 5 yaşında Şehir Tiyatroları'na girdim, 10 yıl çalıştım. 40 yıl da sinemada çalıştım. 50 yılın sonunda Altın Koza'da böyle onurlandırılmak benim için çok mutluluk verici. Aslında cır cır konuşurum ama bugün dilim tutuldu. Bizi Adanalılar olarak hiç bırakmadınız. Belediyeden rica ediyorum, galalara eskiden geldiğimizde 15-20 sinema dolaşırdık. Belediyeden rica ediyorum, o sinemaları görmek istiyoruz. Sevinçliyiz ama üzüntülüyüz de. Ben bir anneyim. Ne olur anneler ağlamasın artık. Annelerin yüreklerini ağlatmayalım."

YILMAZ GÜNEY'E SAYGI

Ödülünü almak için kürsüye gelen ünlü yapımcı Abdurrahman Keskiner de, uzun süre alkışlandı. Ödülünü Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un elinden alan Abdurrahman Keskiner, şöyle dedi:

"Bu ödül benim için çok önemli. Çünkü Adana ve Altın Koza ve meslek hayatımda çok iz taşıdığım bir kent ve festivaldir. Festivali, ilk yılından itibaren 1969'dan beri bir Çukurova çocuğu olarak gururla izledim. Sinemacı olarak da görevler aldım. 1969 ve 1970'deki film festivaline emek verdiğim Seyithan ve Umut filmi ile katılmış ve En İyi Yapımcı ödülünü almıştım. Ağabeyim Yılmaz Güney ile ödül almanın haklı gurunu yaşadım. Her iki film de, Adana'yı anlatıyordu ve ikisini de ustam Yılmaz Güney yazıp yönetmişti. Bir kez daha anısı önünde eğiliyorum. Nur içinde yatsın. Altın Koza sinemacılara büyük katkılar sağlamış bir festivaldir. Burada Abidin Dino'dan Yılmaz Güney'e, Yaşar Kemal'den Ali özgentürk'e kadar çok sayıda kişi yetişmiştir."

EDİZ HUN HERKESİ SELAMLADI

Ödülünü Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın elinden alan usta oyuncu Ediz Hun da, diğer ödül alan sanatçılar gibi alkışlandı. Herkesi uzun süre selamlayan Ediz Hun ise, "Huzurunuzda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Herkesi coşkuyla selamlıyorum. Buraya gelirken eşim Berna fazla konuşmamamı istedi. Sıkıcı olabileceğini söyledi. Adana'ya çok geldim, film çektim, konferanslar verdim. Burası güzel kent. Bu ödülü ne yazık ki bugün aramızda bulunamayan sevgili Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Neriman Köksal, Orhan Günşıray, Ekrem Bora, Sadri Alışık, güzel kentin güzel insanlarıyla paylaşıyorum" dedi. Ödül sunumunun ardından ödül alan sanatçılar, Vali Coş, Başkan Vekili Aldırmaz, Ak Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı birlikte anı fotoğrafı çektirdi. Tören sonunda da sanatçı Hüsnü Şenlendirici, konser verdi.

YB-MK(SÜ/SSA) (FOTOĞRAF)