Büstün açılış törenine İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Konak Belediye Başkanı CHP'li Hakan Tartan, Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Jaime Goncia Amaral, Meksika İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu ve çok sayıda İzmirli katıldı. Açılışta konuşan Meksika İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu, Meksika'nın bağımsızlığının 200'üncü, devriminin ise 100'üncü yılının kutlandığını, Emilio Zapata'nın Meksika devriminin en önemli ismi olduğunu söyledi. Çolakoğlu, "Zapata, Meksika ile özdeşleşmiş bir halk kahramanı, toprak reformcusudur. Bugün açılışını yaptığımız büst İzmir'e çok yakışacaktır. Çünkü İzmir, dünyada işgal edildiği gün bir ülkenin kurtuluş savaşını başlatan, kurtarıldığı gün de savaşın bittiği, dünyadaki tek kenttir. Böyle bir kentte Ulu Önder Atatürk'ün heykellerinin, büstlerinin yanında dünyanın öteki ucundaki bir ülkenin bağımsızlığında rol oynayan başka bir devrimcinin büstü çok anlamlı duracaktır" dedi. Çolakoğlu, Meksika Hükümeti'nin başkent Meksico City'nin en büyük ve en güzel bulvarına Ulu Önder Atatürk'ün bir heykelini diktiğini de hatırlattı.

Kemal Çolakoğlu, son günlerde art arda gelen şehit haberleri yüzünden üzüntülerini dile getirdi. Çolakoğlu, "Ülkemizin içerisinden geçtiği bu günlerde açılış, kutlama yapmak içimize sinmiyor, şehitlerimiz aklımızdan çıkmıyor. Ancak bu ülkenin birlik beraberliğini bozmak isteyen kişiler korkumuzdan, üzüntümüzden, günlük yaşamımızı sürdürmemizin önüne geçmek istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz, inadına yaşamayı sürdüreceğiz. Ülkemizi, üstüne düşen karabulutlardan, 1919 yılında büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk çıkarttı. Biz de bugün atalarımızın verdiği bu güçle yeniden kara günlerden kurtulacağız" diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olan İzmir'in merkezinde Meksika devriminin en önemli isminin büstünü açmanın evrensel kültür, sanat ve sevgi buluşması olduğunu dile getirdi. Tartan, "Dünyanın iki ayrı ucundaki iki büyük devrimci Atatürk ve Zapata, İzmir'den dünyanın bütün halklarına, aradaki mesafelerin ne kadar önemsiz olduğunu anlatacak" dedi.

Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Jaime Goncia Amaral ise büstün açılışında emeği geçen tüm kuruluşlara teşekkür etti. Amaral, "Büstün İzmir'de açılmasından dolayı derin bir mutluluk içerisindeyim. İzmir'in 2010 yılından bu yana bize gösterdiği dostluğa teşekkür ediyorum. 2010 yılında açılan bu güzel sokak büstün açılışı ile daha da anlamlı bir hale geldi. Emiliano Zapata, Meksika Devrimi'nin en önemli ismi, toprakları işleyen kişilere dağıtarak ülkenin gelişmesinde büyük rol oynamış, vatan ve bağımsızlık temsilcisidir. Bu proje iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesinde, halkların yakınlaşmasında çok güzel bir örnek olacaktır. İki ülke arasındaki ilişkilerin önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğine inanıyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından büstün açılışı yapıldı.



TG(AÖ/BT)