Süheyla Kaplan

Alman Savunma Bakanı Von der Leyen ' Bild am Sonntag' gazetesine verdiği demeçte PKK'ya apılan operasyonları eleştirdi. Von der Leyen, Türkiye'nin IŞİD'e karşı kendisini savunma hakkının olduğunu, ama PKK ile girilen barış yolundan sapmaması gerektiğini söyledi. 

BİR ELEŞTİRİ DE CEM ÖZDEMİR'DEN 

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de aynı gazeteye verdiği demeçte Alman hükümetine NATO üyesi olan Türkiye'ye baskıda bulunması konusunda çağrıda bulunarak, bölgede İŞİD'e karşı en çetin savaş veren Kürtler'e yönelik  Türk ordusunun saldırıya geçmesini sert bir dille eleştirdi. 

SPD : 'ERDOĞAN'IN ÖNCELİĞİ İŞİD DEĞİL'

Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD)   Dış Politika Sözcüsü Niels Annen Erdoğan'ın asıl önceliğinin İŞİD ile mücadele olmadığını ileri sürdü. Annen, "Ankara'nın uzun süre görmezden geldikten sonra nihayet IŞİD'e karşı harekete geçmesi ve üslerini ABD'ye açması memnuniyet vericidir. Ancak aynı zamanda PKK mevzilerini bombalaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceliğinin hala IŞİD ile mücadele olmadığını göstermektedir" diye konuştu. 

Alman Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen ise Türkiye'yi, IŞİD'i bahane ederek, Kürtlerin Suriye'de kurduğu özerk yönetimin genişletilmesini engellemeyi amaçlamakla suçladı.

' ERDOĞAN İÇ SAVAŞ İSTİYOR'

Almanya'da günlük sosyalist çizgideki gazete Junge Welt ise, 'Erdoğan çatışa istiyor' başlıkla verdiği haberinde Edoğan'ın ülkede iç savaş istediğini  belirterek AKP'nin amacının barış sürecini bitirmek olduğunu yazdı.