İddianamenin okunduğu duruşmada sık sık gergin anlar yaşanırken savcı, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını istedi, tutuksuz yargılanan polis Yalçın Akbulut hakkında da tutuklama talep etti.

Savcının tutuklama talebi reddedildi.

Davanın görüleceği gün şehirdeki kimi yolların trafiğe kapatılacağı önceden duyurulurken polis, adliye ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

Adana, Kahramanmaraş ve Kırşehir'den 500 Çevik Kuvvet polisi takviye için Kayseri'ye gelirken duruşma için yaklaşık 2 bin polisin görev yaptığı belirtiliyor. Şehrin giriş ve çıkışlarında arama noktaları oluşturan polis, gece boyunca tüm araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptı.

Çeşitli barolardan 300'e yakın müdahil avukatın hazır bulunduğu davayı aralarında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, CHP'li ve HDP'li çok sayıda milletvekili izledi.

Davanın, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ilk duruşmasına Emel Korkmaz, oğlu Ali İsmail'in fotoğrafını taşıyarak geldi ve "Ali İsmail'i de getirdim" dedi. Bir ara sanıklara dönen Korkmaz, "Ali size ne yaptı? Annelerinizin, çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz" diye seslendi.

TSİ 09.30'da başlayan duruşmada öncelikle kimlik tespiti yapıldı. Bu sırada jandarma uzman çavuş olduğunu beyan eden ve silahlı olduğu iddia edilen bir kişi ve avukatlar arasında arbede yaşandı.

Şahıs, polis korumasında hemen dışarı çıkarıldı. Adının İbrahim Karaman olduğu belirtilen şahsın ve sanıklardan birinin amcası olduğu iddia edildi.

Davada, Korkmaz'ın ailesine destek için İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden çok sayıda vatandaş Kayseri'ye geldi. Adliye önünde toplanan yaklaşık 500-600 kişilik grup "Faşizme ölüm halka hürriyet", "Katil polis hesap verecek", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları attı.

Duruşma boyunca Halkevleri, Halkın Kurtuluşu Partisi, Partizan, SDP, Öğrenci Kolektifleri, HDP, Ankara Dayanışması, Alınteri, Kaldıraç, Devlis ve TGB gibi, demokratik kitler örgütü ve siyasi grupların adliye önündeki bekleyişleri sürdü.

Polisler 'iyi stres attık' demişler

Duruşmanın başında iddianame okundu.

İddianamede sanıkların ''Ali İsmail bize küfrediyordu'' dediği aktarılıyor.

Sanık polisler, ellerinde cop olduğunu ama kimseye vurmadıklarını iddia ediyor.

İddianamede sanıkların ''Ali İsmail bize küfrediyordu'' dediği de yer alıyor. Tanıklara göre ise Ali İsmail ''Yapmayın etmeyin'' diyordu.

İddianamede ayrıca tanıkların anlatımına göre Ali İsmail'i döven polislerin ''İyi stres attık'' dedikleri belirtiliyor.

İddianamenin okunmasının ardından sanıkların ifadelerine geçildi.

Sanıklar Ali İsmail Kormaz’ı öldürmediklerini iddia ettiler.

Eskişehir’de fırıncı ocakçısı olarak çalışan 21 yaşındaki tutuksuz sanık Ebubekir Harlar önemli ifadelerde bulundu.

Esnaf Harlar: Tüm sanık polisler olay yerindeydi

Harlar, ifadesinde tutuklu polis memuru Mevlüt Saltoğlu'nun kendilerine "Korkmaz'ı durdurun" diye talimat verdiğini söyledi.

Bunun üzerine Korkmaz'a çelme takarak durdurduğunu, salonda bulunan sanık polislerin de bir anda müştekinin üzerine çullandıklarını belirtti.

Harla, "Biz polise yardım ettik. Döverek öldüreceklerini bilmiyorduk, onların söylediklerini yaptık" dedikten sonra sanık polislerin tümünün olay anında orada olduğunu itiraf etti. Bunun üzerine sanık polis memuru Saltoğlu ayağa kalkarak, "O karanlıkta beni nasıl tanıdın" diye tepki verdi.

Sanıkların ifadelerinin alınmasından sonra Korkmaz’ın babası ve annesi arka arkaya söz aldı. "Oğlumla gurur duyuyorum" diyen anne Emel Korkmaz, duygusal bir konuşma yaptı ve "Ben sadece adil bir yargılanma, adil bir karar bekliyorum" dedi.

Anne Korkmaz konuşmasını tamamladığında salonda ağlayanlar görüldü.

Duruşmada sanık polis Mevlüt Saldoğan'ın ifadesi Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin tepkisine neden oldu.

Saldoğan ifadesinde şu cümlelere yer verdi:

"Şahıs önümden geçti, müdahalede bulunmadım. Yalçın bey koşuyordu, ileride üç dört şahsın önüne geçitiğini gördüm. Şahıslara 'bırakın dokunmayın' dedim, yere düşmüş vaziyetteydi, hafifçe ayağımla dürterek kalkmasını istedim. Şahıs arkamdan küfür etti. 'Küfretme, ayıp, erkek insana küfür etmek yakışmaz' dedim.''

Tutuklama talebine red

Müdahil avukatlarının konuşmasının ardından mütalaasını veren savcı, tutuksuz yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut'un tutuklanmasını talep etti.

Sanık avukatlarının konuşmalarının ardından yaklaşık 14 saat süren Ali İsmail Korkmaz davasının birinci duruşması TSİ 23.00’te sona erdi.

12 Mayıs saat 10.00'a ertelenen duruşmada mahkeme heyeti, savcının, polis memuru Yalçın Akbulut’un tutuklanmasına ilişkin talebini reddetti.

Mahkeme ara kararında tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, tutuksuz sanıkların da duruşmalarda hazır bulunmalarına karar verdi.

Korkmaz ailesi ve avukatları, mahkeme çıkışında yaptıkları basın açıklamasında kendilerine destek veren herkese teşekkür ettiler.

Avukatlar, azmettiricilerin de mahkemenin önüne çıkarılmasını sağlayacaklarını belirttiler.

Dörde bölünen dava

Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten savcının talimatıyla aralarında bir polisin de bulunduğu 5 kişi tutuklanmış, 3 polis memurunun ise tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 Kasım'da görülmesi planlanan davanın ilk duruşması 'güvenlik' gerekçesiyle Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Tanıkların ifadelerinin alınması için görevlendirilen Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise avukatların dilekçesi üzerine sanıkların ifadelerini vermeden tanıkların dinlenmesinin yargılama usulüne aykırı olduğuna karar vererek duruşmayı 28 Şubat'a ertelemişti.

Böylece Kayseri'de görülecek dava, tanıkların Eskişehir ve Ankara'da dinleneceği, Korkmaz Ailesi'nin ise Hatay'da ifade vereceği için dörde bölünmüş oldu.