Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi Araştırma Görevlisi Furkan Baltacı'nın 'En İyi Yüksek Lisans Tezi Ödülü'ne değer görülen 'İkinci Konut Turizm Kapsamında Alanya'da Konut Edinen Yabancıların Kentin Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Yapısına Etkileri' başlıklı çalışması, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

Furkan Baltacı, Alanya halkının yabancı uyruklu kişilerin konut edinmelerine yönelik tutumu ve yabancı konut sahipliğinin Alanya üzerindeki sosyal, kültürel ve ekonomik etkilerini nasıl algıladığını tespit etmek amacıyla yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştığını söyledi. Baltacı, araştırmanın, yerel halkın konut sahibi yerleşik yabancılarla bir arada yaşamaktan duydukları memnuniyet seviyesini belirlediğini kaydetti.

TEDİRGİN BİR MEMNUNİYET

Furkan Baltacı, Alanyalılar'ın ilçede ev satın alarak yaşayan yabancılardan genel olarak memnun olduklarının söylenebileceğini, ancak yerleşik yabancı sayısının artmasıyla yabancıların Türkiye üzerinde hak iddia edebilecekleri, misyonerlik faaliyetlerinin artacağı, manevi ve kültürel değerlerin bozulmasına yol açabilecekleri konusunda da tedirgin olduklarını belirtti.

Alanya ve beldelerinde yabancılar tarafından satın alınan evlerin sayısının 20 bini bulduğuna değinen Furkan Baltacı, yerel halkla Alanya'da evi bulunan yabancılar arasındaki iletişimin yetersiz olmasından ötürü çatışma yaşanmasının kaçanılmaz olduğunu vurguladı. Yabancıların satın aldıkları evlerin, tamamı yabancıların yaşadığı sitelerde bulunduğuna, yabancıların Türkler'in yaşadığı apartmanlardan ev satın almaktan kaçındıklarına işaret eden Baltacı, Alanya'da yaşayan 22 millete ait derneğin ve Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi'nin çalışmalarının yetersiz kalması yüzünden, yabancılarla yerel halk arasındaki iletişimin güçlendirilemediğine dikkati çekti.

Baltacı, yabancıların satın aldıkları evlerin yakınındaki yerel halkın koyun, keçi, inek beslemelerinden rahatsız olduklarını sık sık dile getirdiklerini, Alanya'da bazı konularda yabancılar aleyhine ayrımcılık yapıldığınan yakındıklarını anlattı. Baltacı, "Mesela, mezarlıklarda Türkler'den ücret alınmazken, yabancılara tahsis edilen mezarlardan ücret talep edilmesi, yabancılarda ayrımcılık yapıldığı fikrini doğuruyor" dedi.

MANEVİ DEĞERLERDE ZAYIFLIK

Furkan Baltacı, araştırmaya katılan yerel halkın konut sahibi yabancılarla etkileşimin, yerel halkın manevi değerlere olan bağlılığını zayıflattığını, ahlak kurallarına aykırı davranışlarda artışlar meydana getirdiğini, yabancı kültürlere duyulan hayranlığı arttırdığını ve bu durumun kendi kültürlerinde bozulmalar meydana getirdiğini, yemek yeme ve müzik kültüründe bozulmalar yaşanmasına sebep olduğunu belirttiklerine değindi.

EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSELDİKÇE

Yerel halkın eğitim seviyesi arttıkça, yabancıların sosyokültürel etkilerinin olumsuz olduğu yönündeki tutumlarında azalma gözlendiğinin altını çizen Furkan Baltacı, gelir seviyesi yüksek ya da yerleşik yabancılardan ekonomik çıkar elde eden yerel halkın yabancılara karşı daha olumlu bir tutum sergilediklerini ifade etti.

Yerleşik yabancılardan ekonomik fayda sağlayamayan ve düşük gelir seviyesine sahip Alanyalılar'ın yabancılara karşı düşüncelerinin negatif olduğunun saptandığını anlatan Furkan Baltacı, tarlasını müteahhide veren yerel halkın, bu arazilere inşa edilen ve yabancılara satılan konutları yüksek fiyat ya da başka etkenlerle satın alamamalarının negatif tutumda önemli bir etken olduğuna değindi.

MUZ FİYATI BİLE FARKLI

Furkan Baltacı, Alanya'da yetişen muzun fiyatının bile yabancılar yüzünden aşırı yükseldiğine değindi. Baltacı, "Muz Alanya'da üretiliyor ama muzun kilosu yabancıların en çok yaşadığı Mahmutlar'da 4 lirayken, Isparta'da aynı muzu 2.5- 3 liraya almak mümkün. Mahmutlar Pazarı ile Alanya'daki bir mahalle pazarındaki fiyatlar dahi çok fark ediyor. Gelir düzeyi yüksek yabancılar, yaşadıkları bölgede yerel enflasyonu körüklüyor" diye konuştu.

Alanya'da yaşayan yabancıların 2 bin Euro düzeyindeki emekli maaşının, rahat bir yaşam sürmelerini sağladığını kaydeden Baltacı, yerel halkın emeklisinin aynı ekonomik refaha sahip olamamalarının da iki kesim arasındaki huzursuzluğu artırdığına dikkati çekti. Baltacı, "Mesela, bir İngiliz ülkesinden getirdiği 50- 60 bin Pound'la Alanya'da ev satın alabilirken, 50- 60 bin Lirası olan bir Türk'ün İngiltere'de ev satın almasının imkansızlığı mütekabiliyet ilkesine aykırı. Buna da bir çözüm bulunmalı" dedi.

Furkan Baltacı, kendilerine ait sitelerde yaşayan yerleşik yabancıların alışverişlerini yabancıların açtığı dükkanlardan yapmalarının, ilçeye olan ekonomik katkılarını azalttığına işaret etti.