Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Tahir Akyürek, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ile birlikte 7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Mevlana'nın 739'uncu Vuslat Yıldönümü programını değerlendirdi. Geçen yıl 34 bin kişinin izlediği programları, bu yıl yurt içi ve yurt dışından olmak üzere 52 bin kişinin izlediği belirtildi.

Programların hoşgörü içinde sona erdiğini belirten Vali Aydın Nezih Doğan, bu yıl ilk kez protokol konuşmalarının iptal edilmesinin hatırlatılması üzerine, ''Böyle bir uygulama yapıldı. Bundan gelen toplumsal tepkiler çerçevesinde önümüzdeki yıl gereken yapılır. Bunlar tabi bizim komisyonumuzun verdiği kararlar çerçevesinde gelişen işler. Önemli tepkilerin dikkate alınması lazım, diye düşünüyorum'' dedi.

Toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de 15 Aralık günü İstanbul'da düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine değindi. Akyürek, şunları söyledi:

''Birçok şehirde Şeb-i Arus törenleri düzenlenmek istendi. Bizden de gruplar istendi. Biz prensip olarak Şeb-i Arus döneminde yapmayın daha sonrasında biz destek olalım diye cevaplandırdık. İstanbul’da düzenlenen program ise sanıyorum ticari bir programdı. Bir ajans tarafından düzenlenmiş görünüyordu. Şeb-i Arus adıyla düzenlenmesinde Konya’da bir hassasiyet doğdu. Biz de bu hassasiyete katılıyoruz. Konuyu tartışmaya devam etmeliyiz. Bu konuyla ilgili genel olarak bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Şeb-i Arus törenlerinin merkezi her zaman Konya olarak devam edecektir. Şeb-i Arus adıyla ticari maksatlı program yapılmasına karşıyız''

Kiliselerde yapılan sema gösterisine de değinen Tahir Akyürek, ''Yurtdışında kültürel olarak kullanılan salonlar kiralanıyor. Kiliseler de buna dahil. Kilisesini, İslami programlara, konferanslara, sema programlarına kiraya veren yönetimler var. Bu Avrupa için çok şaşırtıcı bir şey değil'' dedi.



İLK(İA/AAA)