'Gizli güzellik' olarak da bilinen cenneti andıran Akyaka Kadın Azmağı, bu yıl Muğla’nın en fazla gezilen yerleri arasındaki yer aldı. Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda da Akyaka- Gökova Azmak Tur ve Yolcu Taşıma Hizmetleri Kooperatifi Üyesi Mehmet Can Görgün, bu yıl azmağı ziyaret eden turist sayısının 20 bin artarak yaklaşık 120 bine yükseldiğini kaydetti. 3 bin 850 metre uzunluğundaki azmağın 2 bin metrelik bölümünün tekneyle gezilebildiğini belirten Görgün, "Çünkü tekneyle gidilemeyen yerlerin derinliği 10-15 santimetre. Azmağa turist ilgisi, bölgede tanıtımın iyi yapılmasından kaynaklanıyor. Azmağı gezenler ülkelerine döndüklerinde vatandaşlarına da öneriyor. Arkadaşlarının öneriyle azmağa gelen turistlerden öğrendik. Azmakta yetişen Azmak Gerdimesi otunun yemeği ve balığı turistler tarafından çok beğeniliyor" dedi.

Öte yandan, 2010 yılında, şimdiki adı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü olan Özel Çevre Koruma Kurumu’nun hazırladığı 'Küçük Ölçekli Aile Balıkçılığı ve Azmakı Korumak Projesi' kapsamında, iki kooperatife bağlı olarak hizmet veren 28 tekne sayısının 14’e düşürüleceği ve bunların da belediye tarafından ruhsatlandırılacağını belirten Mehmet Can Görgün şunları söyledi:

"Şu anda yurt dışında olan Ula Kaymakamı Erol Karaömeroğlu dönünce projenin hayata geçirilmesi için toplantı yapılacak. Toplantıda büyük olasılıkta projenin aynen uygulanması kararı çıkacak. Azmakta 14 tekne çalışacak. Onların dışındaki hiç bir tekne azmağa giremeyecek. Azmağın kenarında evi ve dolayısıyla teknesi olanlar için nasıl bir yol izlenecek bilemiyorum."



MS(İÖ/BT)