Akşehir İlçesi'ne bağlı Atakent Beldesi'ndeki kiraz ağaçlarının çiçek açması, belde halkını şaşırttı. Bölgede ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyleyen ağaç sahipleri, ürün kaybı yaşamaktan da endişe etti.

Ziraat mühendisi Mustafa Baykal, ağaçlardaki çiçeklenmenin sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:

"İçinde bulunduğumuz aylarda sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde. Böyle durumlarda meyve bahçelerindeki ağaçlarda anormal gelişmeler olabilmektedir. Bu olayın gözle görülebilen en belirgin özelliği ise meyve bahçelerindeki ağaçların dallarında çiçeklenme görülmesidir. Kiraz ağaçlarının bünyesinde bulunan büyüme ve gelişme hormonları, böyle havalarda parçalanarak, aktif hale geçip çiçek gözlerinin patlamasına ve ağaçta çiçek açmasına neden olur. İlçemiz de ve bölgemiz de mevsim normalleri üzerinde sıcaklık hissedilmesinden dolayı ağaçlar da şu dönemler de çiçeklenme görülebilir."

Baykal, çiçeklenen ağaçlar için bu dönemde hava sıcaklıklarının ani düşmesinin kuruma riski oluşturduğunu da sözlerine ekledi.