" TESTLER İÇİN ORTALAMA 3 BİN 500 - 4 BİN LİRA MALİYET ÇIKIYOR "


Yapılacak testlerle ilgili basın mensuplarına bilgi veren AKS İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Sönmez Kaya, şunları söyledi:


" Kentsel dönüşüm yasasının asıl amacı asıl ruhu, mevcut binaların rehabilite edilmesi. Bunu neden yapıyoruz ? Öncelikle o binada yaşayan insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması için. Birazdan biz riskli bina tespiti yapacağız. Burada yaşayan insanların can güvenliği var mı yok mu ? Buradaki binadan öncelikle karot örneği alacağız sonra binanın röntgenini çekeceğiz sonra da zemin etüdlerini yapacağız ve bu bilgilerin tamamını bilgisayara aktaracağız. Bilgisayarda ise, yeterlilik analizi çıkararak bu bina yeterli mi yetersiz mi güçlendirilmesi mi gerekiyor yıkılması mı gerekiyor. Bunların tespitini yaptıktan sonra vatandaşa bilgi vereceğiz."


Kaya binayla ilgili sonucun gün içerisinde alınabildiğini söyledi. Yapılacak testlerle ilgili rakamnın sorulması üzerine Kaya, yapılacak testler için ortalama 3 bin 500 - 4 bin liralık bir maliyet çıktığını belirtti.


" İNCELENEN 70'E YAKIN BİNADAN 65'İ RİSKLİ ÇIKTI "


Binanın yıkılacak düzeyde olması durumunda nasıl bir prosedür izlendiğini de anlatan Kaya, " Yıkım kararı çıktıktan sonra bina kesinlikle 60 gün içerisinde boşaltılmak zorunda. Vatandaş gerekli kira yardımı alabiliyor. Hatta kendisi yıkıp yeniden yapmak isterse, 2 yıl geri ödemesiz kredi yardımı alıp binasını yapıp çok daha güvenli bir binada yaşayabiliyor " diye konuştu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı bir firma olduklarını söyleyen Kaya, "Onayladığımız dosyaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne götürüyoruz. Herhangi bir sıkıntımız eksiğimiz yoksa orada onaylattırıyoruz. Ondan sonra vatandaş bu kira yardımına ya da kredi yardımına başvurabiliyor " dedi. Bir ayda 70'e yakın binayı incelediklerini belirten Kaya, " Bunlardan 65 tanesi tamamen riskli çıktı. Yıkım kararları onaylandı. Bu binalar Bahçelievler, Bağcılar, Avcılar, Kartal, Beyoğlu, Güngören, Esenler'deydi " dedi.


Binaların kentsel dönüşüm kapsamında riskli olup olmadığının anlaşılması için vatandaşların kendilerine başvurmaları gerektiğini söyleyen Kaya, " Kat maliklerinden herhangi birinin tapuyla bize başvurması yeterli. Bize başvurduktan sonra gerekli testi yapıyoruz ve dosyasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunuyoruz " diye konuştu.


" İSTANBUL'DAKİ BİNALARIN MİNİMUM YÜZDE 50'Sİ RİSKLİ "


Semiha Şakir Doğumevi'ni ve Edirne'deki polis lojmanlarını da incelediklerini anlatan Kaya, " Semiha Şakir Doğumevi ve Edirne'de Uzunköprü polis lojmanlarının analizini yaptık. Semiha Şakir'de ve Edirne'de güçlendirme sonucu çıktı. Yıkım kararı vermedik. Çok eski binalar olmasına rağmen, çok iyi yapılmış. Ama şu an incelediğimiz binaların tamamında deniz kumu kullanılmış. Yıkanmamış deniz kumu kullanılmış. İçinde midye var. O midye olan kum, tuzlu olan kum, binaya çok büyük zarar veriyor, demiri öldürüyor " dedi.


İstanbul'daki binaların yüzde kaçının risk taşıdığının sorulması üzerine ise Kaya, "Minimum yüzde 50'si. Şu anda Türkiye'de belirlenen 800 milyon tane bina var. Bu binaların 1 milyon 600 bin tanesi İstanbul'da. Bize göre bunları çoğu 1999 depreminden önce yapılmış. Şu anda yaptığımız şey ise, 2007 deprem yönetmeliğine göre bu binaları incelemek. Buna göre binaları incelediğinizde, bu binaların çoğu kesinlikle yetersiz çıkıyor. Ya yıkım kararı veriliyor ya da güçlendirme kararı veriliyor. Güçlendirmenin de bir maliyeti olacak. Güçlendirme maliyeti yeniden yapım maliyetinin yüzde 40'ını aşarsa, o bina yıkılıp yeniden yapılacak " yanıtını verdi.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)