Gülnar İlçesi mahalle ve köy muhtarları için düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Faruk Uzel, dünyada bir nükleer ligi olduğunu belirterek, "Bu nükleer ligindeki ülkelerin hepsi G-20 diye adlandırılan dünyanın ekonomik olarak en gelişmiş 20 ülkesi ve birkaç tane daha ülke, bunun anlamı ne? Birincisi bu ülkelerin hepsi kendi enerjilerini kendileri karşılıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devletinin 2011 senesinde enerjiye, dışarıya verdiği para 50 milyar dolar. Bu 50 milyar doları biz dışarıya vermezsek, bu memleketin bütçe açığı kalmıyor. Daha ucuz enerjimiz oluyor ve kendi milli enerjimiz oluyor" dedi.

ÇED BAŞVURUSUNU YAPTIK

İnşaat safhasına geçilmesiyle ilgili olarak öncelikle tamamlanması gereken bir Çevre Değerlendirme Raporu (ÇED) süreci olduğunu kaydeden Uzel, ÇED başvurusunu yaptıklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED sürecini başlatma talimatını vermesini beklediklerini belirten Uzel, "Bu talimatı bize verdikten sonra bir gün ve tarih belirlenecek ve bir de yer belirlenecek. Bu hem bir kanuni zorunluluk, hem de bizim önemsediğimiz bir şey. Çünkü halka rağmen bu projeyi yürütmek gibi mantığımız yok bizim. Kamuoyunu bilgilendireceğiz, bu projeyi anlatacağız. Sizlerin bütün tereddütlerinizi halk bilgilendirme toplantısında alacağız" diye konuştu.

Taşeron şirket Atomstroyexport A.Ş. Türkiye Şubesi Müdür Yardımcısı Mihail Yuriev ise, inşaatta sözleşmeli işçi çalıştıracaklarını kaydetti. Ücret konusunda 'Asgari ücret' diye bir sınırlama olmadığını belirten Yuriev, "Moskova'ya öğrenci olarak 50 kişi gönderildi, bundan sonra 200 kişi daha gönderilecek. Bu öğrenciler eğitimlerinin ardından buradaki Rus mühendislerin yerine geçecek. Buradan bir grup alıp Moskova'daki santrale götürüp gezdireceğiz. Biz buraya geldik, oturma iznini aldık inşallah burada çalışacağız. Ailemle birlikte geldik, karım burada santralde bir yerde çalışacak. Eğer güvenli olmasaydı ailemle birlikte gelmezdim" diye konuştu.

Büyükeceli Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Kale ise, nükleer enerjiye karşı olmadıklarını ama nükleer santralin yerine karşı olduklarını bildirdi.