TBMM Bilim ve İletişim Komisyonu üyesi olan İlhan Yerlikaya, Erciyes Üniversetesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenen 'İnternet ve bilişim' konulu konferansta yaptığı konuşmada, internet konusunda yapılan şikayetleri anlattı. Yerlikaya, vatandaşların Meclis Dilekçe Komisyonu'na daha çok porno, ahlaksız internet siteleri, banka dolandırıcılığı ve çocuk istismarı konularında şikayetlerde bulunduklarını belirtti.

İnternetin daha da önemli olacağını ifade eden İlhan Yerlikaya, şunları söyledi:

''İnternet, geleceğimizi belirleyecek bir sistem olacak. Gelecekte internet ve bilişim olmadan hiçbir şey olmayacak. Siber saldırılar sonucu uçağınız, tankınız hareket edemeyecek, bankaların içi bir anda çökmüş, hesaplar boşaltılmış olacak. Elinizdeki eserler telif hakları sorulmadan bir başkasının olabilecek. Size özel olan bilgiler, bir başkası tarafından kolayca ele geçirilebilecek.''

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Türkiye'nin internet ve bilişim konusunda kullanım alanında çok ileri düzeyde olduğunu, buna karşın yazılım alanında geri kaldığını kaydeden Yerlikaya, ''Bilişim ve internet alanında Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bizde de bir bakanlık veya bilişim ajansı kurulmalı. Yazılım alanında yapılacak Ar-Ge çalışmaları teşvik edilmeli. Siber suçlarla ilgili hakim ve savcılar yetiştirilmeli. Bu alanda yeni hukuki düzenlemeler yapılmalı. Büyük şirketler siber saldırılarla ilgili tatbikatlar yapıp, bu tür tatbikatları yaygınlaştırmalı. Görülen zayıf noktalar düzeltilmeli. Siber suçlarla ilgili Meclis'te daimi bir komisyon kurulmalı. Veri işletmeciliği cazibe merkezi haline getirilmeli'' diye konuştu.

Yerlikaya, konuşmasında, yerli arama motoru ve yerli video sitelerinin desteklenmesini, bilişim okur yazarlık düzeyinin artırılmasını ve kamuda bilişim yönetiminin güçlendirilmesini de istedi.



VD(OE/CK)