Milletvekili Rıfat Sait, Ak Parti Çiğli İlçe Başkanı Adnan Yılmaz ve Yabancılar Şube Müdürü Bahri Tuzcu ile birlikte Çiğli İlçesi Harmandalı Mahallesi’nde inşaatına başlanan Mülteci Kabul ve Barınma Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Milletvekili Sait, "Son günlerde burasıyla ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Suriyelilerin toplanma merkezi olduğu iddia edildi. CHP’li milletvekillerinin de açıklama yapmadan önce buraya gelip bilgi alması gerekir. Açıklamalarıyla İzmirlilerin kafasını bulandırmasınlar, tedirgin etmesinler. Doğru bilgileri vermeleri gerekir. Avrupa Birliği katılımı müzakere sürecinde Sayın Başbakanımızın imza attığı anlaşma gereğince, ulusal iltica ve göç eylem planı çerçevesinde Türkiye’ye sığınan veya Türkiye üzerinden yurt dışına çıkmak isteyen mülteciler için toplam 9 toplama ve geri gönderme merkezi yapılmasına karar verildi. Bunlardan biri de İzmir’de yapılacak"  dedi.

Merkezin 750 yatak kapasiteli olacağını kaydeden Sait, "Son derece kaliteli bir toplama ve geri gönderme merkezi olacak. Burası İzmir’de dolaşmakta olan yasa dışı göçmenler için yapılmış bir yer. Bu yerlerin amacı, uluslararası anlaşma gereği, mültecilerin konaklaması için geçici yapılan yerlerdir. Toplam 9 merkezin maliyeti 78.60 milyon dolar. Yüzde 75’i AB fonları, yüzde 25’i ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün harcama yapacağı rakam, 18 milyon euro. Mültecilerin bir yerde toplanması hem sağlık hem düzen açısından önemlidir. Onun için bu bölgede misafir edeceğiz. Geçici olarak kalacak ve gideceklerdir. Yasa dışı göçmenlerin geçici konaklaması için yapılıyor. Suriyelilerin buraya gelmesi söz konusu değil. Ayrıca, Çiğli ve Büyükşehir Belediyesi de bu merkezin burada yapılması için onay verdi. Yanlış bir yerde yapılmıyor. En uygun yer alan olarak da burası. Işıkkent’teki yer uygun hizmeti vermediği için burası yapılıyor" diye konuştu.

Milletvekili Sait, Harmandalı Mahallesi sakinlerinin burasıyla ilgili bir sıkıntısı olmadığını, serbet dolaşımla ilgili şikayetlerinin bulunduğunu, gerekirse burada toplanacak mültecilerin izole edilebileceğini dile getirdi.

Sait daha sonra mülteci kampı hakkında basın mensuplarını gezdirerek bilgilendirdi.



TT(İÖ/CK)