Ramada Otel konferans salonunda yapılan 'kentsel dönümüşmde sektörler buluşuyor' toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu ve sektör temsilcileri katıldı.

DEPREM DEĞİL RİSKLİ YAPILAR İNSANLARI ÖLDÜRÜYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun yaşanan afetler sonrasında pek çok vatandaşın hayatını kaybettiğini söyleyerek, "Çeşitli tarihlerde yaşanan afetler sonrasında pek çok vatandaş hayatını kaybetti. Bu kayıpların büyük bir kısmı yanlış yer seçimi ve mevzuta uygun olmayan yapılardan kaynaklandı. Deprem değil, riskli yapılar insanları öldürdü. Bunun önüne geçmek için herkesin kendi yapısının riskli olup olmadığını kontrol ettirmesi gerekir. Kentsel dönüşümün en önemli amacı insan hayatını korumaktır. Başbakanımız konuya ne denli önem verdiğini göstermiştir. Bakanlığımızda hazırlanarak yasallaşan kanunla, afet riskli alanların dönüştürülmesi, tespiti, yıkımı, yerlerine sağlıklı ve güvenli konutların yapılması amaçlanmaktadır. Dönüşümle, vatandaşlar hak ettiği güvenli yapılara kavuşturulacak" dedi.

ÖNCE RİSKLİ YAPILAN TESPİT EDİLDİ

Kanunun en çabuk uygulanması gereken kentlerden birinin Kocaeli olduğunu söyleyen Vali Topaca, "Riskli yapıları tespit ettik. Orta hasarlı yapıların tespiti için binalara tek tek girdik. 3 bin 751 binanın orta hasarlı olduğunu belirledik. İlan ettik, şimdi bazı itirazlar var. Güçlendirmeyi yaptım şeklinde itirazlarda bulunuyor vatandaşlar. Bunları değerlendiriyoruz. Muhtemelen bin civarında rakam daha düşecek" dedi.

BİR HAYATI KURTARMANIN NERESİ RANT?

Yasanın rant yasası olarak eleştirilmesine tepki gösteren AK Parti Milletvekili İlyas Şeker, "Yasa Allah aşkına rant mı? Bir hayatı kurtarmanın neresi rant? Marmara Depreminde kaybettiğimiz insanın bir tanesinin tırnağını geri getirme şansımız var mı? Hep bizim hatamızdan dolayı oldu. Bir daha bu hataları yapmayalım. Yani insanlar hayatını kaybetmesin. Sağlam binalar yapmak, sağlıklı bir çevre oluşturmanın neresi rant, Allah aşkına" diye konuştu.



OU(MB/AAA)