Tatil için Karabük'ün Safranbolu İlçesi'ne gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ı ziyaret eden Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin, 12 Eylül Konseyi'nin yakınlarının mal varlıkları ilgili soru sorulması üzerine, şöyle dedi:

"Ara dönemlerde bir takım hukuksuzluklar yapıldığı gibi bir takım yolsuzluklar da olmuştu maalesef. Tabii bunu inceleyecek, bunun üstüne gidecek, bunun hesabını soracak olan öncelikle yargı organlarımızdır. Birçok konu cumhuriyet savcılıklarına intikal etmektedir. Darbeleri Araştırma Komisyonumuz da raporunu yayınladı. Elde ettiği bazı bilgi ve belgeleri cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirdi.Sanıyorum yargı da bu konuda üzerine düşen görevi yapacaktır, zaten de yapmaktadır."

Şahin, BDP ve bağımsız milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili fezlekelerin sorulması üzerine, dosyaların halen karma komisyonunda bulunduğunu ifade ederken, şöyle dedi:

"Bununla ilgili hazırlık komisyonları kurulabilir. Hazırlık komisyonlarının raporları yine karma komisyonda görüşülerek bir karar verilebilir. Genel kurula inebilir. Bütün bunlar önümüzdeki süreçte karşılaşmamız muhtemel olan adımlardır. Doğrusu dokunulmazlıkların kaldırılması gereken fezleke veya dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Meclis'e gelen o fezlekeler içersinde bu 10 milletvekilinin dosyaları farklı bir anlam ifade etmektedir. Teröre bizzat destek veren, teröre arka çıkan, hatta terörizmi teşvik eden bu beyan ve açıklamalar, tavırlar Millet Meclisi'nin ve siyaset kurumunun sesiz kalacağı davranışlar ve görüntüler değildir. Mutlaka parlamento bu konuda bir şey söyleyecektir ve söylemelidir."

Şahin yeni anayasa çalışmalarına ilişkin soru üzerine çalışmaları bu yılın sonunda tamamlamayı hedeflediklerini ancak, oldukça geride kaldıklarını anlattı. Şahin, şöyle dedi:

"Ancak buna rağmen çalışmalarımız devam ediyor. Yasama ve yürütme bölümüne geldik. Bu yılın sonuna kadar da ne kadar mesafe alırız bilemiyorum. Ancak yıl sonunda herhalde tüm siyasi partiler bir değerlendirme yapacaklardır. Nihayet bizler siyasi partilerimizin yöneticileri tarafından, gruplarımızın yöneticileri tarafından görevlendirilmiş insanlarız. Yani yine de umutlu olmak durumundayım bu komisyonun üyesi olarak. Yıl sonuna kadar eğer amaçladığımız taslağa yüzde 80 nispetinde oluşturmayı başarırsak benim görüşlerime göre belki partilerimizin yöneticilerine 'Bize bir süre daha tanıyın, biraz daha çalışalım, yüzde 100'e inşallah ulaştırabiliriz' dediğimizde desteği görebiliriz diye düşünüyorum. Önümüzdeki 1 aylık çalışma ve performans bu uzlaşma komisyonunun geleceği ile ilgili herhalde belirleyici olacak diye düşünüyorum."

DİZİ GERÇEKLERDEN UZAK

Mehmet Ali Şahin, Muhteşem Yüzyıl dizisinin gerçeklerden uzak olduğunu anlatırken, "Tarihimizi biz hem çocuklarımıza, hem de televizyon seyircilerine, hem içte, hem de dışta kendi tarihimizi, gerçekleri uygun olarak öğretmeliyiz. Sadece haremden ibaret değildir Osmanlı. Orada sergilenen entrikalardan ibaret değildir Osmanlı tarihi" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın diziyle ilgili açıklamalarını haklı bulan Şahin, şöyle devam etti:

"Başbakanı bu bakımdan haklı buluyorum. Kaldı ki Türk Tarih Kurumu Başkanlığı eğer tarihimiz yanlış tanıtılıyorsa bu konuda toplumu aydınlatma gibi bir görevi de vardır. Türk Tarih Kurumu da Başbakanlığa bağlıdır. Başbakanın bu diziyle ilgili sırf tarihi hassasiyetler açısından bir eleştiri getirmiş olmasında da bir görevi olduğunu düşünüyorum. Hiç kimse Başbakan'a, 'Bu konuyu neden eleştiriyorsun' diyemez. Yasaların tarih kurumuna ve oradan da bağlantılı olarak Sayın Başbakana yüklediği bir görevdir. O da yetkiliyi göreve davet etmiştir. Bu konuda yetkili de RTÜK'tür zannediyorum. RTÜK gerekli işleri yapar. Sayın Cumhurbaşkanımız tüm dizilerle ilgili bir değerlendirme yapmıştır. Gerçekten bu diziler yurt dışında da izlenmektedir. Tanıtım açısından önemli görevler yapmaktadır. Ama bu tanıtımı yaparken kendi tarihimizi de dışarıda yanlış tanıtmamalıyız. Bizim milletimiz ile ilgili yabancı ülkelerdeki insanlar da yanlış bir bilgiye sahip olmamalıdır. Bu konu da senaristlerin ve yapımcıların daha dikkatli olması gerekir"



BD(MÇ/İD)