AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, beraberinde Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Ernst Pernicka ve Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yıllardır yapılması gündemde olan Troia Müzesi'nde sona yaklaşıldığını müjdeledi. Projenin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini söyleyen Daniş, Troia Müzesi’nin büyük bölümünün, tıpkı bugün Troia kalıntıları gibi toprak altında olacağına dikkat çekti.

Müzenin sadece ana binasının toprak üzerinde, galerilerinin toprağın altında olacağını ve merdiven yerine rampalarda yürünerek gezileceğini anlatan Daniş, “Müze projesi bugünkü Troia Antik Kenti ve Troia Milli Parkı dokusuyla uyumlu şekilde planlandı. Bilindiği gibi Troia Müzesi için 2011 yılı mayıs ayında bir yarışma yapılmış ve proje belirlenmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı daha sonra detay projelerin yapılmasını ihale etti. O proje eylül ayı içinde bakanlığa teslim edilecek ve teknik çalışmalar sonucunda müzenin ihalesi yapılacak. Yaklaşık 10 milyon dolara malolacağı tahmin edilen müzenin temeli bu yıl sonuna kadar atılacak ve 1-2 yılda tamamlanarak hizmete açılacak” dedi.

TURİZMDE BİR ÜST LİGE ÇIKMIŞ OLUYORUZ

Troia Müzesi’nin, Çanakkale turizminde bir eşik olacağını söyleyen Daniş, “Müzeyi yaptığımız zaman aslında biz turizmde bir üst lige çıkmış oluyoruz. Çünkü kültür turizminin artık sektörel anlamda yapılabileceği anlamına geliyor bu. Müzenin yapıldığı ilk yıldan itibaren Troia'nın bugün 500 bin olan ziyaretçi sayısı bir milyonu aşacak. Müze sayesinde antik kente gelen turistler Troia'da ve Çanakkale'de daha uzun süre kalacak. Bu da Çanakkale'deki turizmi çok olumlu yönde etkileyecek. Troia Müzesi, dünyada ses getirecek, takdir kazanacak bir proje olacak ve beraberinde de bugün yüzde 90'ı dünyanın değişik ülkelerinde sergilenen Troia eserlerinin büyük bölümünün ait olduğu yere geleceğini ümit ediyorum” diye konuştu.

Troia kazılarına 2005 yılından bu yana başkanlık yapan Almanya'nın Tübingen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ernst Pernicka da kendisinden önce kazılara başkanlık eden Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın rüyası olan Troia Müzesi'nin somut bir şekilde gerçekleşme aşamasına gelmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

KÖYLÜLERİN GELİRDEN PAY ALMASINI SAĞLAYACAK

Troia Kazıları Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan da antik kentte kazıların 150 yıl önce başladığını ve son 25 yıldır da yeni dönem kazılarının yapıldığını belirtti. Doç. Dr. Aslan “Troia Müzesi, pek çok kültür ve turizm dinamiğinin önüne açacak bana göre. Troia Milli Parkı’ndaki turizm potansiyelini harekete geçirecek. Milli Park içindeki köylülerin turizm gelirinden pay almasını sağlayacak. Şu anda başka ülkelerde sergilinen Troia buluntularının iadesi konusunda, müzenin yapılmasıyla birlikte hukuki sürecin dışında etik bir süreç başlayacak. Bence müze pek çok şeyin önünü açacak. Troia buluntularının da aynı çatı altında akademisyenler tarafından çalışılması olanağını sunacak. Troia Müzesi, hem Türkiye'nin, hem de Çanakkale'nin prestiji olacak” dedi.