Alanya Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) tarafından Kanarya Adaları Zirai Araştırmalar Enstitüsü (ICIA) ortaklığında 18 ay önce başlayan Avrupa- Türkiye Muz Bağlantısı Projesi'nin kapanış toplantısı, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO) yapıldı.

Avrupa Birliği tarafından 'AB-Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu'nun Geliştirilmesi-II' başlığı ile açtığı hibe programı kapsamında ALTSO ve Akdeniz Üniversitesi'nin desteğiyle hazırlanan 113 bin 680 Euro bütçeli projenin kapanış toplantısında konuşan Ak Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, bu projenin İspanya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin başka bir somut örneği olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki işbirliğinin son 10 yılda arttığını belirten Çavuşoğlu, "Avrupa ve dünyada son yıllarda ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi bir trend haline geldi. Bunun en çirkin örneklerini de son zamanlarda ABD'de oynayan, insanları bile kandırarak çekilen iğrenç bir filmde gördük. Buna en güzel cevap, kültürler arası diyalog sağlamaktır. Medeniyetler arası ittifakı pekiştirmektir. Dünya barışı için İspanya ve Türkiye öncülük etmektedir" diye konuştu.

Alanya Belediye Başkanı AK Partili Hasan Sipahioğlu ise "İşin üretim kısmını Alanyalılar beceriyor. Pazarlamayı ve ambalajlamayı tam anlamıyla iyi yapamıyoruz. Ambalajı iyi yapamayınca satışta da zorlanıyoruz. Üzerimize düşeni yapmak kaydıyla bu eksiğimizi de gidereceğimize inanıyorum" dedi.

ICIA Direktörü Victor Galan Sauco da projenin başarısına dikkat çekti. Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde işbirliği çalışmalarının daha güçlü devam edeceğine inandığını kaydeden Galan, "Hem Türkiye'nin ve hem de İspanya'nın muz üretiminde ortak sorunları var. Özellikle ithal muz her iki ülkede de sorun olmaya devam ediyor" dedi.

Toplantı sonunda proje kapsamında ISO 9001 belgesi almaya hak kazanan 9 üretici firma temsilcisine belgeleri, milletvekili Çavuşoğlu tarafından verildi.