Fethiye'de tanışıp 2001 yılında evlenen 30 yaşındaki Şenay ve aynı yaştaki Münevver Alaşan çifti bir yıl sonra dünyaya gelen kızlarına Emine adını verdi. 4 aylıkken hastalanan Emine'nin tedavisi için, Antalya ve İzmir'deki üniversite hastanelerine giden çiftin kızlarına 'krabbe' hastalığı teşhisi konuldu. Doktorların çabasına rağmen Emine, 14 aylıkken yaşamını yitirdi. Çocuk özlemi çeken Alaşan çiftinin, 2 yıl sonra 'Sami' adını verdikleri erkek çocukları dünyaya geldi. Yapılan kontrollerde Sami'de hastalık izine rastlanmadı. Bunun üzerine çocuk isteyen Münevver Alaşan, 2008 yılında oğlu Kazım'ı dünyaya getirdi, ancak o da 'krabbe' hastalığına yakalandı. Talihsiz çift Kazım için Fethiye, İzmir ve Antalya'da gezmedik doktor bırakmadı, ancak tüm çabalara rağmen Kazım da henüz 7 aylıkken yaşamını yitirdi. 

Son olarak geçen Şubat ayında 'Semih' adını verdikleri erkek çocukları olan çift, sık sık doktora gitti. İzmir'de Semih'e yapılan testlerin sonuçları, Almanya ve ABD'ye gönderildi. Ancak talihsiz çift ellerine ulaşan sonuçlarla bir kez daha yıkıldı. 'Krabbe' hastalığı tespit edilen 10 aylık Semih dün saat 17.00 sıralarında Karagedik Mahallesi'ndeki evlerinde yaşamını yitirdi.

OTOPSİ YAPILDI

Fethiye Cumhuriyet Savcılığı'nın yaptığı ön incelemenin ardından Semih bebeğin cenazesi ölüm nedenin belirlenmesi için Muğla Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Üçüncü evladını da kollarının arasında yitiren baba Şenay Alaşan, minik Semih'in tabutunu morgdan cenaze arabasına koyarken, gözyaşlarını tutamadı. Semih de Yayla Ceylan Köyü'nde aynı hastalıktan yaşamını yitiren diğer 2 kardeşinin yanına defnedildi.

Karagedik Mahallesi'ndeki naylon baraka yaşayan ve bir temizlik şirketinde çalışan Şenay Alaşan, “3 çocuğumda da önce baş tutulması başladı. Ardından halsizlik ve diğer rahatsızlıklar onları ölüme götürdü. Doğduklarında her şey normaldi. Ancak sonra kötüleştiler. Son olarak kaybettiğim evladımızın adı Semih'ti. 3 aya kadar normal gözüküyordu. Ancak sonrasında yemek yememeye başladı ve kaybettik" diye konuştu.

Fethiye'deki bir hastanede temizlik işçisi olarak çalışan Münevver Alaşan da “Evlat acısı hiçbir şeye benzemiyor. Çocuklarımın 3'üne de çare bulunmadı. Bu hastalığı ilk kez yaşadığımda hastalığın genetik olduğunu bilmiyordum. Bütün çocuklarım önce sağlıklı gözüküyordu. Ardından hasta oldular ve hiçbiri yaşını dolduramadı. Bu hastalığa çözüm bulunmasını istiyorum. Başka analar ağlamasın. Benden başka boynu bükük analar kalmasın" dedi.

Fethiye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Uğur Çomak da 'krabbe' hastalığının toplumda 100 binde bir görüldüğünü söyledi. Teşhisin zor ve tedavinin imkansız olduğunu belirten Dr. Çomak, "Tarama programıyla teşhis edemiyoruz. Santral ve periferik sinir sisteminde nörotoksik bir hasar yapıyor. Otozomal resesif geçiriyor. Ailevi genetik bir geçiş vardır. Çocuk yaşlarda ortaya çıkar. Ateş, bulantı, kusma, başını tutamama gibi belirtiler ortaya koyar. Hasta yaşını doldurmadan kaybedilir" dedi.



ET(SU/ESM)