SOMA'LI AİLELER TBMM'Nİ ZİYARET ETTİLER

Adaletin yerini bulması ve bu işin esas sorumlularının ceza alması için kaybettikleri evlatları, eşleri, kardeşleri adına hukuk mücadelesi veren aileler, gün boyu partilerin grup başkan vekilleri, ilgili komisyon üyeleri ile görüşmeye gittiler.

Soma'lı çalışan maden işçilerini temsil eden işçilerle birlikte ailelere, AKP Grup Başkanvekilleri görüşmek için önce randevu vermedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in girişimiyle AKP Grup Başkenvekili ile görüşülebildi. MHP görüşmek için karar vermekte zorlansa da aileler 4 siyasi partinin Grup Başkan Vekilleri ile görüştüler.

Soma Şehit aileleri adına sözcü İsmail Çolak konuşmasına başlarken, "Cezavlerinde tutsak milletvekillerinden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Soma Katliamı Davasına katılan tek parti başkanı" olduğunu, davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi üstünde oynanan bir takım oyunların, mahkeme heyeti üzerine sanıklar ve sanık avukatları tarafından baskı yapıldığını, Mahkeme Heyeti'ne, Cumhuriyet Baş savcılığı tarafından gizli soruşturmalar açıldığını, yandaş medya tarafından, hak arayan aileler ve Mahkeme Heyeti'nin baskı altına alınmaya çalışıldığını dile getirdi.

Çolak konuşmasında "Biz aileler bu baskılara boyun eğmeyeceğimiz, adaletin yerini bulması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu davanın gerçek suçluları dışarıda, onların da bunların da yargılanması gerekir. Aksi durumda adil bir yargılama olmaz." dedi. 

Çolak, Soma Davasını AİH Mahkemesine taşıyacaklarını, ailelere verilen sözlerin tutulmadığını, verilen sözlerde eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yargılanmasını, o dönemin Cumhurbaşkanı'ın verdiği sözleri tutmasını, katliamda sorumlulukları olan kamu görevlilerini korumaktan vazgeçilerek adalet önünde hesap vermesini istedi. Cumhurbaşkanı Soma konuşmasında; "onlar birer şehittir" sözünü yerine getirmesini, yaşamını yitiren 301 işçinin "Yasal Şehitlik" statüsüne alınması ve verilen tüm sözlerin tutulmasını, hukukun ve yargının üstünden baskılarını çekmelerini dile getirdi.

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Açıklamada şunlara yer verildi:

Soma ’da yitirdiğimiz 301 madencimizin cefakâr aileleri ile beraber Soma Davası‘ndaki hukuksuzluğa DUR demek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın açıklaması yapıldı. Katliamda başta AKP olmak üzere bürokratların yani devletin sorumluluğunu örtmeye yönelik bu çabaları asla sonuç vermeyecektir.

Çünkü fıtratçılar ile sermaye gruplarının bu 301 kişinin katili olduğu bir gerçektir ve bu gerçek er ya da geç ortaya çıkacaktır. Soma Katliamında sanıklar kadar siyasi iktidarın ihmali ve sorumluluğu artık herkesin malumudur, tüm çaba Bunun mahkeme yoluyla tescilini önlemeye yöneliktir. Sorumluları aklama çabasının asıl nedeni budur.

Soma, Ermenek ve Şirvan gibi; ne fıtrat ne de kazadır. 15 yıllık AKP iktidarında yaşanan on binlercesi gibi bir işçi katliamıdır, cinayettir. Hepsinin de faili Erdoğan’ın AKP'si ve onun el verdiği sermaye gruplarıdır.

Parayı, rantı, daha çok kazanma hırsını, ahlakın, onurun ve en önemlisi insan hayatının koyan AKP iktidarı ve yarattığı açgözlü sermayesi bu cinayetlerden bire bir sorumludur. İş cinayetlerinden "doğasında var, her yerde oluyor, kader ya da fıtrat" denilerek sıyrılamazlar.

Hesap verecekler bugün buradaki sanıklar yarın siyasi hamileri hesap verecek. Bunu FETÖ/DHKP-C yaptı diyerek onları bundan kurtarmaya çalışan medyaları da hesap verecek. Ne efendilerini ne de kendilerini bundan sıyırmaya kurtarmaya çalışmalarına izin vermeyeceğiz.

Katliamın faillerini aklamaya, onların sorumluluğunu akıl almaz haberlerle ortadan kaldırıp arkadaşlarımızı suçlamaya çalışanlar, Gürkangilleri koruyup kollamaya çalışanlar da iktidar ve Gürkangiller kadar bu cinayetlerden katliamlardan sorumludur.

Çünkü suç örgütü de onlar yardım ve yataklık yapanlar da onlar. Gürkangiller bir suç örgütüdür. Onları büyütüp besleyen, katliamdan sonra koruyup kollayanlar da suç örgütüdür. 

Bizler Soma Katliamının karartılmasına, sanıklarının da iktidar ve medya eliyle aklanmasına izin vermeyeceğiz.

Hepsi yargılanacak hepsi hesap verecek. “asıl patron” da hesap verecek patronun taşeron örgütü de. Onlarınki suç ortaklığı; medyası da yardım ve yataklıktan, suç ve suçluyu övmekten yargılanacak. Bunun tersinin olmasına izin vermeyeceğiz adalet arayışımızı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Soma AKP'nin yüz karasıdır. 

Soma'nın karanlığını aydınlatan avukatlar bu toplumun yüz akıdır. Karanlığın karşısında avukatlarımızın ve ailelerimizin yanındayız... dedi.

(Fotoğraflar: Yıldız Tur Biçer)