Aferez yönteminin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Birol Güvenç, ÇÜ Aferez Merkezi'nin Türkiye'nin en büyük ve modern birimi olduğunu belirtti. Aferez yönteminin özellikle bölgede kan hastalıklarının tedavisinde öne çıktığını kaydeden Prof. Dr. Güvenç, "Tedavi edici aferez, yüzlerce hastalığa karşı kullanılıyor. Bölgemizde kan hastalığı olan Trombotik Trombositopenik Purpura sık görülüyor. Bu hastalığa yakalananlara aferez uygulanmazsa süreç yüzde 100 ölümle sonuçlanıyor. Bu yüzden aferez yöntemi can kurtarıyor" dedi.

ŞOFBENDEN ZEHİRLENEN 27 KİŞİ TEDAVİ EDİLDİ

Prof. Dr. Birol Güvenç, aferez yönteminin şofben zehirlenmelerine karşı da kullanıldığını aktardı. Prof. Dr. Güvenç, "Merkez hizmete girdiği tarihten bugüne kadar bize ulaştırılan 27 şofben zehirlenme vakasının hepsini kurtardık. Şofben zehirlenmesinde hücrelerde biriken karbonmonoksiti aferez yöntemiyle ayrıştırıyoruz. Ayrıca mantar zehirlenmelerinden, ilaç zehirlenmelerine kadar, halk arasındaki söylemiyle 'kanı süzüp' temizliyoruz. Ayrıca kene ısırmalarına karşı kullanılan aferez yöntemiyle kurtarılan 4- 5 hasta var" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE YAYGINLAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Aferez yönteminin Türkiye'de tedavi yöntemi olarak kullanılması için çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Güvenç, şöyle devam etti:

"Merkezimiz, yıllık işlem sayısı ve işlem çeşitliliği açısından dünyanın en iyi aferez merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. 2005'ten bu yana 7 bin insanın tedavisini yapıp, sağlığına kavuşturduk. Bu bizim en büyük mutluluğumuz. Yaptığımız çalışmaları diğer merkezlerle de paylaşıyoruz. Aferez yöntemini tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Aferez yöntemi konusunda dünyadaki en yetkin birim olan Amerikan Aferez Derneği'ne Türkiye'den en çok bildiri gönderen merkez biziz. Dünya standartlarında çalışmalar yapıyoruz. 17 değişik birimle çalışıyoruz. Neredeyse tüm birimlerin hastalarına hizmet veriyoruz. Tıp alanındaki teknolojiler, genelde İstanbul ve Ankara'dan yayılırdı. Ancak aferez teknolojisi, bizden bu kentlere gitti. Ayrıca bu teknolojiyi geliştirmeye devam ediyoruz."

AFEREZ NASIL YAPILIYOR?

Aferez ikiye ayrılıyor. Eğer bir hastalığı düzeltmek için yapılıyorsa buna terapotik aferez (tedavi edici aferez) adı veriliyor. Bu uygulamada, hasta özel cihazlara bağlanıyor. Hastanın kolundaki damardan girilerek alınan kan, özel makineye girip, istenmeyen madde ayrıldıktan sonra, diğer koldan açılan damar yoluyla vücuda tekrar pompalanıyor. Bu yönteme halk arasında kanın süzülmesi veya temizlenmesi adı da veriliyor. Diğer yöntem ise donör (bağışçı) aferezi. Bu yöntemle ise kan bankalarında bağışçılardan isteğe göre kanın içindeki, trombosit- platelet veya eritrosit alınıyor. Buna halk arasında beyaz kan alımı da deniliyor.