AFAD tarafından Hatay'ın Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde 2'şer, Reyhanlı, Apaydın, Karbeyaz'da 1'er, Şanlıurfa- Ceylanpınar ve Gaziantep - İslahiye'de 1'er olmak üzere toplam 9 çadırkent ve Kilis'de 12 bin kişilik 1 adet konteynerkent kuruldu. 2011 yılı Nisan ayı içerisinde Suriye'de başlayan iç karışıklıklar nedeniyle, nüfus hareketlerine yönelik olarak bugüne kadar Türkiye'ye gelen 40 binden fazla Suriye vatandaşı için, AFAD tarafından 4 ilde kurulan kamplarda bir yılı aşkın süredir, insani yardım ihtiyacı karşılanıyor.

AFAD koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarca çadırkentlerde ve konteynerkentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetler veriliyor. Konteynerkent ve çadırkentlerde her türlü koordinasyon; ulusal ve uluslararası afet ve acil durumlarda Türkiye adına yetkili kurum olan AFAD tarafından sağlandı.

3 ÖĞÜN SICAK YEMEK VERİLİYOR

AFAD'ın gönderdiği ödenekler ile kurulan kamplarda okul, cami, ticaret, polis ve sağlık merkezi, basın brifing birimi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatılar da yer alıyor. Konteynerkent ve çadırkentlerde Türkiye'ye giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam ediliyor. Hatay'da kurulan çadırkentler ile Kilis'deki konteynerkentte Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile birlikte BM ve AB temsilcisi Kofi ANNAN başta olmak üzere, yerli ve yabancı çok sayıda üst düzey yönetici incelemelerde bulundu.

18 BİN S71 KİŞİ GERİ DÖNDÜ

10- 11 Mayıs 2012 tarihlerinde, 215 Suriye vatandaşı Türkiye'ye giriş yaparken, 26 kişi ise kendi istekleri ile geri döndü. Bugüne kadar Türkiye'ye toplam 41 bin 503 Suriye vatandaşı giriş yaptı. Bugüne kadar toplam 18 bin 871 Suriye vatandaşı ülkesine döndü. Bugün itibariyle Hatay'da 6 bin 489, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 5 bin 773, Kilis'te 9 bin 604 ve Şanlıurfa'da (Ceylanpınar) 714 olmak üzere toplam 22 bin 580 Suriye vatandaşı Türkiye'de barındırılıyor. Ayrıca 20'si refakatçi, 32'si hasta ve yaralı olmak üzere toplam 52 kişi hastanede bulunuyor. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 22 bin 632 Suriye vatandaşı bulunuyor. Hatay'daki çadırkentlerde oluşturulan 35 sınıfta okul çağındaki 420'si kız, 385'i erkek olmak üzere toplam 805 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam ediliyor. Kilis'te bulunan 4 bin 251 Suriyeli çocuk ve genç eğitim ve öğretime başlatıldı.



DHA(MV/COŞ)