Fay hatları boyunun uzadığı, beklenen deprem büyüklüklerinin değiştiği üzerine yapılan yorumlar üzerine açıklamada bulunan bilim adamlarından AFAD tarafından bilgi istenilerek alınan görüşlerin Deprem Danışma Kurulu'nca değerlendirileceği belirtildi. MTA'nın yaptığı çalışmalar değerlendirildiğinde Türkiye Diri Fay Haritası'nın 1992 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'ndan daha detay bilgileri içerdiği görüldü. Türkiye Diri Fay Haritası ile ilgili detaylı bilgi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacağı belirtildi.

AFAD, Deprem Danışma Kurulu'nca belirlenen etik kurallar çerçevesinde, bilim adamlarının kamuoyunu rahatsız edecek açıklamalardan kaçınmaları, yapacakları açıklamalarda etik kurallara uygun davranmaları doğru olacağı bildirildi. Depremlerin önceden belirlenmesi ve kestirimleri konusundaki değerlendirmelerin yapılması, günümüz teknolojisinde imkansız olduğu, bilgi birikimleri ve deprem konusunda yapılan araştırmaların da bu soruya henüz cevap veremediği belirtildi.

AFAD tarafından Türkiye'nin deprem aktiviteleri 7 gün 24 saat süreyle izlendiği elde edilen bilgilerin www.afad.gov.tr ve www.deprem.gov.tr adresinden yayınlandığı açıklandı. Doğal afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada yaşandığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Kabul etmemiz ancak boyun eğmeden mücadele etmemiz, önlemler almamız gereken bir olgudur. Afetlere yol açan olayları tamamen önleyemeyeceğimizi; ancak afet zararlarını azaltma imkânına sahip olduğumuzu da bilmekteyiz. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın deprem yönetmeliğimize uygun yapılmış sağlam yapılarda oturması önem kazanmaktadır."



DHA(MV/İD)