Ömer Şan / Şavşat


Yaklaşık 27 yıldır siyasi sürgün olarak yaşadığı Almanya'nın Köln kentinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Adnan Keskin'in cenazesi hava yolu ile Türkiye'ye getirilerek, doğduğu yer olan Artvin’in Şavşat ilçesinde toprağa verildi.



Trabzon havaalanında Rize, Artvin, Trabzon ve yakın il ve ilçelerden gelen yoldaşları olmak üzere ailesi ve dostlarından oluşan kalabalık bir toplulukla, dün karşılanan Keskin’in cenazesi, oluşturulan konvoyla Artvin’in Şavşat ilçesine götürüldü.


Çok sayıda sivil ve resmi polisin bulunduğu karşılamaya bazı dostları, akrabaları ve eski yoldaşları katıldı. Eşi Neşe ve kızı Çağla Keskin başta olmak üzere akrabaları gözyaşı döktü. İstanbul ve Bursa başta olmak üzere çeşitli kentlerden cenaze töreni için gelenler Trabzon’a ulaşamadığı için havalimanında bir tören yapılmadı. Keskin’in na’şını alan cenaze aracı ve beraberindekiler, memleketi Artvin’in Şavşat ilçesi Taşköprü köyüne hareket etti.



Keskin, 12 Mart'tan başlayarak 12 Eylül darbesine kadar Artvin ve Fatsa başta olmak üzere Karadeniz Bölgesindeki il ve ilçelerde devrimci mücadelenin ön saflarında yer aldı.

Mücadelesi sırasında birçok kez tutuklanarak ağır işkenceler gören Keskin, sonuncusu 1987 Erzincan Askeri Cezaevi'nden olmak üzere iki kez tünel kazarak firar etmişti.

Dev-Genç ve Devrimci Yol Davası'nda iki kez idama mahkûm edilen Keskin, son firarının ardından 1988'de yurtdışına çıkmış ve o zamandan beri Almanya’da yaşamaya başlamıştı.

Keskin'in cenazesi bugün Şavşat’ın Taşköprü Köyünde düzenlenen törenin ardından aynı yerde toprağa verildi.


Taşköprü Köyü’ndeki cenaze töreninde eşi Neşe ve kızı Çağla Keskin ile birlikte babası ve yol arkadaşları da birer konuşma yaparak Keskin’in mücadelesinden ve anılarından anlatımlarda bulundular.

Başta Fatsa, Ordu, Aybastı, Giresun, Trabzon, Rize Hopa, Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir olmak üzere yurdun dört bir yanından gelen yoldaşlarının da katıldığı Keskin’in cenazesi Taşköprü Köyü camiinde öğlen namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından aynı yerde toprağa verildi. Keskin’in mezarına başta Fatsa ve Aybastı olmak üzere mücadele verdiği bölgelerden getirilen topraklar da atıldı.

Karadeniz Bölgesi’nde 1970’ler boyunca Dev-Genç, Dev Yol hareketi içinde olan Keskin, 12 Mart darbesi döneminde tutuklanıp yargılandı. 12 Eylül darbesi döneminde de tutuklanan Keskin, işkencelerden geçti ve biri Fatsa davasından olmak üzere 2 kez idam cezasına çarptırıldı.

Keskin, Artvin Cezaevi’nden 1979 yılının 29 Ekim gecesi 15 kişiyle birlikte ve 1987’de de Erzincan Askeri Cezaevi’nden, kalmış olduğu zindandan tünel kazarak 7 arkadaşıyla birlikte iki kez kaçtı.

Keskin, bu firarlarının ardından Almanya’ya gitti ve iltica talebinde bulundu. Askerlik nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılan Adnan Keskin, 2008’den bu yana Köln Türkiye-Almanya İnsan Hakları Derneğinde insan haklarıyla ilgili bir projede çalışıyordu. Keskin, bir dönem de Özgür Politika adlı gazetede de yazılar yazdı.