Portekiz’in Madeira Adası Funchal Limanı’na demirleyerek karaya ayak bastı.

'Uzaklar' adlı teknesiyle 1992- 1997 yılları arasında dünya turu yapan Osman Atasoy, İzmirli denizci arkadaşı Sibel Karasu ile Horn Burnu’nu dönmeyi başaran denizciler arasına Türkler'in de adını yazdırmak amacıyla 14 metrelik 'Uzaklar II' teknesiyle 22 Ekim 2008’de Marmaris Netsel Marina’dan "Vira bismillah" dedi.

Yolculuğun zorluklarına göğüs geren zaman zaman da teknede meydana gelen arızalarla boğuşan Atasoy ve Karasu, Cebelitarık, Kanarya Adaları, Brezilya ve Arjantin rotasıyla ulaştığı ve 'Yedi Denizlerin Everest'i olarak kabul edilen Horn Burnu’nu 9 Mart 2011’de dönmeyi başararak tarihe adlarını yazdırdı.

Horn Burnu fenerine Türk bayrağını asmayı başaran denizciler, ardından dönüş yolculuğuna çıktı. Atasoy ve Karasu, dönüş sırasında bir ilki daha geçekleştirmek isteyerek Güney Kutbu Antarktika’ya giden ilk Türk denizciler olmaya karar verdi.

ANTARKTİKA’YA DA TÜRK BAYRAĞI

Dünyanın en güneyindeki yerleşim yeri olarak kabul edilen Şili’nin Puerto Williams’tan yola çıkan Osman Atasoy ve Sibel Karasu, Horn Burnu’nu bir kez daha dönerek 500 mil uzaktaki Antarktika anakarasına dümen tuttu. Denizciler, bu yıl Şubat ayınının ilk haftasında anakaraya ulaştı ve buraya Türk bayrağı dikti. Buzullar arasında ilerleyerek ıssız koylarda demirleyen, balinalar, penguenler ve albatroslarla altı hafta geçiren Atasoy ve Karasu, 23 Şubat 2012’de dönüşe geçti. Uzaklar II’nin Antarktika yolculuğu 23 Mart 2012’de Arjantin’in güney ucundaki Ushuaia Limanı’na demirlemesiyle sona erdi.

53 GÜNDE OKYANUS GEÇİŞİ

Zoru başaran Türk denizciler olarak tarihe isimlerini yazdıran Osman Atasoy ve Sibel Karasu, dönüş için Mayıs ayında rotalarını Atlantik Okyanusu’na çevirdi. Hava koşulları nedeniyle uzun süre Falkland adalarında beklemek zorunda kalan Atasoy ve Karasu, Temmuz başında yeniden yola çıktı. Uzaklar II, fırtınalarla ve sağanak yağışlarla başladığı okyanus geçisini 53 günde tamamlayarak ve arkasında 6 bin 412 millik köpükten bir iz bırakarak, Portekiz’in Madeira Adası Funchal Limanı’na 11 Eylül’de demirledi. Atasoy ve Karasu, 53 gün sonra karaya ayak bastı. Osman Atasoy, o günkü duygularını, "Genç bir görevli Sibel’in attığı koltuk halatları alıp iskele babalarına volta ediyor. Tekneden karaya atladığımda düşecek gibi oluyorum. Sanki yer ayaklarımın altından kayıyor. Sallanmayan zemin üzerinde bir türlü dengemi bulamıyorum. Anlaşılan haftalardır kendini denize göre ayarlayan vücudum karayı kabullenmekte zorlanıyor. Arkamdan inen Sibel’in de benden farkı yok" diyerek anlattı.

Osman Atasoy ve Sibel Karasu, Funchal Limanı’nda dinledikten ve vizelerinde çıkan sorunu çözdükten sonra yeniden yola çıkacak. Atasoy ve Karasu, Akdeniz’in 'ev' sayılabilecek mavi sularını geçtikten sonra Kasım ayı içinde Türkiye’ye ulaşmayı planlıyor.