6 yıldır yürüttüğü çalışmalarda Çukurova Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinden de yardım aldığını belirten Servet Doğan, "Motordaki yanmadan dolayı oluşan ve egzozdan çıkan zararlı gazlardan karbonmonoksit ve hidrokarbonları bileşenlerine ayırarak, doğal halde dışarı atılmasını sağladım. Bununla birlikte, zararlı gazlarla birlikte dışarı atılan tam yanmayan yakıt, araçta enerjiye dönüşünce yüzde 10 ile 40 arasında tasarruf elde ettik" dedi.

Bu çalışmalar için evini ve otomobillerini sattığını anlatan Servet Doğan, Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan destek sözü aldığını ancak vergi ve sigorta primi borcu olduğu için resmi başvuru yapamadığını, tek arzusunun bu çalışmayı yaygınlaştırmak olduğunu belirtti.

EMİSYONU SIFIRLADI

Baba mesleği tamirciliği sürdüren ve öğrencilik yıllarında fizik laboratuvarında çeşitli çalışmalar yaptığını anlatan Servet Doğan, şunları söyledi:

"Akaryakıt tasarrufuna dönük çalışmalarımı Çukurova Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleriyle paylaşarak, testler yaptık. Yazılım yüklenmeden korbonmonoksit değeri 350 ppm, hidrokarbon değeri ise 30 ppm olan otomobilde yazılım yüklendikten sonra zararlı gaz değerlerinin sıfıra indiğini gördük. Karbondioksit değerini de aşağı çektik. Çevreyi kirleten gaz bileşenlerini moleküllerine ayırarak, her gazın dışarıya bağımsız çıkmasını sağladık" diye konuştu.

Doğan, yakıt ekonomi sağlayan yazılımda araçtaki 127 parametre değerinin yeniden düzenlendiğini anlatıp, şunları söyledi:

"Kullanılan sistem ile motorun yakıt ve ateşleme sistemini oluşturan elemanların ECU'ya gönderdikleri bilgiler ideal yanmayı oluşturacağı koşular hazırlanana kadar devam eder. Bilgilerin pek çok defa hesaplanarak ECU'nun belleğinde atık gaz miktarını en düşük değerine indirir. Bu döngü egzozdaki gaz atığı bitene kadar sürer. Bu durum motorun değişik bir ortamda çalıştığını gösterecek, bilgilerin yeniden ECU'ya gönderilerek atık gazın en düşük değere inmesine neden olur. Bunun sonucunda yanma odasına girmeyen miktardaki yakıt depoda kalır ve tasarruf olur. Aslında burada yaptığımız, zararlı gazlarını bileşenlerine ayırarak dışarıya atılmasıdır. Yazılımla, gazlardaki moleküllerin hızlarına müdahale ediyoruz."