Halde faaliyet gösteren 224 kabzımal adına konuşan Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Vekili Zafer Hallaçoğlu, kentte yaş sebze ve meyve pazarının yaklaşık 2 milyar liralık büyüklüğe sahip olduğunu, ancak kayıt dışı faaliyet gösteren korsan hallerin yol açtığı vergi kaybının ürkütücü boyutlara ulaştığını, belediye ile maliyenin de bu duruma seyirci kaldığını savundu.

Hallaçoğlu, "2 milyar liralık pazarda devlet rüsum, stopaj ve KDV olarak 420 milyon lira gelir sağlayabilir. Ancak, geçen yıl hal kompleksinde 600 milyonluk ciro yapıldı, devletin vergi geliri de 126 milyon lira oldu. Bu yılın 8 ayında ise ciro 100 milyon lira, vergi geliri 21 milyon liraya geriledi. Halkın ne yediğini kimse merak etmiyor, denetlemiyor. Korsan haller yüzünden Adana'da 420 milyon liralık verginin 10'da biri dahi toplanamıyor" dedi.

Hallaçoğlu, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Vergi Dairesi Başkanlığı'nı duruma seyirci kalmakla suçlayıp, denetim görevini ihmal edenlerin cezalandırılması için dava açacaklarını kaydetti.

ESNAF YOL KAPATTI, HAL MÜDÜRLÜĞÜNÜ TAŞLADI

Basın açıklamasının ardından kabzımallar ve komisyoncularda çalışanların da aralarında olduğu yaklaşık bin kişi hal girişi kapısını kapattı.

Çevik kuvvet polisinin engellemelerine rağmen D-400 karayoluna ilerleyen öfkeli esnaf, burada da sebze ve meyveleri yola döktü. Kasalarla getirdikleri karpuz, Adana'nın Mersin ve Osmaniye arasında ulaşımını sağlayan yolda taşıt trafiğini yaklaşık 45 dakika kapatan esnaf, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'a istifaya çağırdı.

Bu arada, bazı kişiler Adana Büyükşehir Belediyesi Haller Müdürlüğü binasını taşladı. Binanın giriş kapısındaki kapıların camları kırıldı.

Oda yöneticilerinin araya girmesiyle sakinleşen kalabalık, bir süre daha tepkisini sürdürüp, dağıldı.



CK(OA/SS)