Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi (ABDEM) adına yapılan bir açıklamada 'susmayı' vicdanlarımızla nasıl bağdaştıracağız sorusu gündeme getirildi.

İşte o açıklama:

Basına kamuoyuna,

Diyarbakır, (Amed) Silvan da yaşananların, adı konmamış bir savaş olduğunu görmemek için kör olmak gerekmektedir.

Türkiye toplumsal güçleri, demokrasi bileşenleri, vicdanı olan tüm insanlık, Türkiye yazılı basını, görsel medyası, Silvan da, yaşananlara gözlerimizi kapayamayız. Üç maymunları oynamak, 'gözlerimizi kapamak' 'duymamak' 'susmayı' vicdanlarımızla nasıl bağdaştıracağız?

Silvan da, 9 günü aşkın süredir, 'sokağa çıkma yasağı' ilan edilmiş, Silvan halkı bütün ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdadır. AKP devletinin savaş konsepti dayatması, altında yaşam mücadelesi vermektedir. Türkiye ve AKP devleti, tüm silahlı güçleriyle, Silvan halkına saldırmaktadır. Birçok sivil insan yaşamını kaybetmiş, onlarcası yaralanmış, birçok insanın yaşamında haber dahi alınamamaktadır.

Silvan halkı, adı konmamış bir savaşın ortasında kendini bulmuştur. Silvan da,Türk Ordu güçlerinin dâhil olduğu, askeri helikopterle silahlarla, bombalarla katliam girişimine şahit olmaktayız. Silvan da katledilen sadece Kürt halkı değildir. Silvan da, katledilen Kürtler şahsında, barıştır, demokrasidir, yüzlerce yıldır bir arada yaşamamdır, insanlıktır.

Kürt coğrafyasında, Silvan da AKP devleti, Kürtlere, halklarımıza savaş açmış durumdadır. Bu savaşın faturası, halklarımız ve Kürtler açısından ağır olabilir. Bu ağır faturayı, halkalarımız ödemeden durdurabiliriz.
Vicdan sahibi insanların, bu kirli, kanlı savaş dayatmasına son verme ve dur deme şansları vardır. Geç olmadan, bu şans hala bulunmaktadır.

AKP devletinin, Sarayın kendi çıkarlarını korumak için, çözüm sürecini bitirerek, savaş konseptini dayatması, hukuk dışı, anti demokratik ve açıktan açığa faşizmdir. Uluslar arası kamuoyu, yazılı basın ve görsel medya kurumları, Türkiye de, Kürt coğrafyasında yaşanan, savaş dayatmasına, katliamlara, insanlık dramına gözlerinizi kapamayın, bu gerçekleri kendi kamuoyunuzla paylaşın.

Bizler ABDEM Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi bileşenleri olarak, ülkemiz Türkiye de, Kürt coğrafyasında halklarımızın barış ve demokrasi talebi karşısında, savaş konsepti dayatmasıyla, savaşı tırmandırarak devam ettiren, AKP devletini şiddetle kınıyoruz.

Hemen, zaman geçirmeksizin, savaş konsepti dayatmasından vazgeçilmelidir. Bir an önce 7 Haziran seçimleri öncesi koşullar yaratılarak, çözüm süreci masasına geri dönülmelidir. Savaş konsepti dayatmasıyla, akıtılan bu kadar kan, kaybedilen bu kadar can, yaşatılan bu kadar dram ve acı yeter.

ABDEM bileşenleri olarak, AKP devletinin savaş dayatması karşıtı düzenlenen, tüm demokratik eylemlerde yerlerimizi alalım! Barış ve demokrasi mücadelesinde, inadına barış! İnadına demokrasi bayrağını yükseltelim!

ABDEM Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi bileşenleri.

11.11.2015