Başkonsolosu John Espinoza, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan'ın ardından CHP İl Başkanı Faruk Akar'ı ziyaret etti. Suriye'ye yaşanan gelişmeleri burada gazetecilere değerlendiren Espinoza, "Türkiye, korkunç bir diktatörden kaçan Suriyeli mültecilere cömert bir şekilde yardım ediyor. Esad tarafından mağdur edilen bu insanlara Türkiye'nin öncülüğünde yapılan desteğin çok önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

ABD'nin bir liderlik rolü üstlenip, Esad rejiminin reformlar gerçekleştirmesi yönünde yıllarca çaba harcadığını anlatan Espinoza, şöyle konuştu:

"Ancak Esad kendi vatandaşlarından binlercesini öldürmeyi seçti. Hiçbir ülke, binlerce vatandaşını öldüren komşusunun yanında yer alamaz. Türk hükümetine 'Neden Esad'ı desteklemiyor' diye sormak lazım. Ancak demokratik bir ülkenin kendi vatandaşını öldüren bir insana yardım etmesi düşünülemez. Durum zor ve karışık, hiçbir kolay çözüm yok. Ama Türkiye ile beraber hem Türkiye, hem de Suriye halkı için en iyi çözümü bulmaya çalışacağız. Suriye'nin geleceği, Suriye halkına bağlıdır. Türkiye, Amerika ve diğer ülkeler Suriyelilere yardımcı olabilir. Türkiye veya Amerika, Suriye'nin iç işlerine karışma arayışında değil, istikrar ve masum insanların ölümlerinin durmasıdır. Amerika, Türkiye'nin dostu ve müttefikidir. Temelde aynı şeyleri istiyoruz. Ve biz hükümet kim olursa olsun, Türk hükümeti ile birlikte çalışıyoruz. Tüm siyasi partilerle de geniş bir yelpazede işbirliği içerisinde olmak ve temaslarımızı sürdürmek istiyoruz. Amerika, Türkiye'de herhangi bir partiyi özellikle desteklememektedir. Biz Türk halkı ile ortağız."

CHP İl Başkanı Faruk Akar, Suriye'de Esad'a karşı mücadele edenlerin halk olmadığına inandıklarını söylemesi üzerine Başkonsolos şu değerlendirmeyi yaptı:

"Suriye halkı şehirlerde gösteri yapıyor, tüm televizyonlar gösteriyor. Nasıl görmüyorsunuz? Esad rejimi tarafından mağdur edilen insanları destekliyoruz. Esad rejimi tarafından mağdur edilen bu insanların CHP tarafından da desteklenmesini görmek isterdim."



ME(BK/SS)